Onder dit kozijn is een loodslabbe aangebracht die eventueel lekwater naar de buitenzijde van de gevel transporteert. Helaas heeft niemand de slabbe in het goede model gebracht. Overigens kun je je ook afvragen of zo’n slabbe op deze manier zin heeft met een dergelijke open gevelbekleding.
Loodslabbe
19 oktober 2011
10 reacties op “Loodslabbe”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/07/Cover-Bouwwereld-292x400.jpg)
Het detail met loodslabbe is een onzinnis detail. Het lood moet nog vkak en strak geklopt worden, al is het maar voor het gezicht.Voor de rest heeft deze loodslabbe geen enkele betekenis. Je kunt wachten op de lekkages.Slecht detail.
Afz. L.H.Brosky
let op dat je geen dpc toepast als waterkering waar die dpc in het zonlicht blijft, dpc is daar immers niet tegen bestand! Verder is dit gewoon een waardeloze gevel.
Knoeiwerk, gebruik van lood is wel goed maar dit had achter het lattenwerk moeten zitten dus voor de achterliggende constructie. Het schilderwerk van de waterslagsponning kan ook slecht worden uitgevoerd met het lood op deze plaats. En het is lelijk loodafzetting op de onderliggende delen.
Tja, ventileren doet het wel. Maar fraai is het niet (de loodslabbe). Interessant ontwerp maar hoe lang gaat dit mee? Ik neem aan dat het isolatiemateriaal wel beschermd is met een folie.
@Dirk
Ik heb nooit beweerd dat dit gepotdekselde delen zijn hoor. Het potdekselprincipe is van toepassing op de waterkerende laag achter de houten delen, die planken zitten er echt niet voor de waterkering. Vandaar dat die loodslabbe weinig toevoegd op deze manier. Die had op z’n minst achter de plank gemonteerd kunnen worden. En hoezo mag DPC niet hoger dan 50 cm worden aangebracht? Wat heeft dat te maken met deze aansluiting? Of wou je beweren dat we alle kozijnen in Nederland sinds jaar en dag voor niets hebben voorzien van stroken DPC?
Kan het niet zo zijn, dat er nog een zinken gevelbekleding op gemaakt moet worden? Dan moeten dit vertikale banen zijn. Ook niet mooi vanwege ontwerp raam/ aansluiting raam en HWA. Kortom een goed voorbeeld ter leering ende vermaeck.
Als dit de eindafwerking is: dan zijn de naden groter dan 10 mm. Dit is volgens mij ook een “bouwfout” vanwege indringing van ongedierte. (overigens is 10 mm ook niet voldoende voor dit probleem, maar wordt wel aangegeven als richtlijn.)
Aan de verkleuring van het hout te zien heeft hiervoor iets onder het raam gezeten, wat nu weg is. Kan natuurlijk zijn dat ze nog geen tijd hebben gehad of vergeten zijn het lood aan te tikken. Dus bouwfout?? Lijkt me wat voorbarig.
Leon,
Even voor de duidelijkheid!!!
Lood is perfect en dit ZIJN GEEN GEPOTDEKSELDE DELEN.
Het lood had beter aangebracht moeten worden, dat klopt.
DPC mag niet hoger dan ± 50 cm van een bouwwerk aangebracht worden……..het is en blijft een beperkt hulpmiddel.
Een aluminium waterslag is ook helemaal niet nodig: dit kozijn is al uitgevoerd met een brede onderdorpel, dus het potdekselprincipe is er al. In dergelijke constructies is dat gewoon de mooiste oplossing. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de wandopbouw correct is en dat er een waterdichte aansluiting aanwezig is tussen kozijn en onderliggende gevel. Maar volgens mij is dat prima op te lossen met (bijvoorbeeld) een strook DPC welke onder het kozijn wordt gemonteerd en welke over de waterkerende laag achter het houtwerk wordt geplaatst.
Open houtconstructie is niet juist. Even contact met het houtcentrum had dit kunnen voorkomen. Ik heb zelf recent mijn eigen nieuwbouw woning met een zgn open-hout-constructie bekleed.
I.p.v. lood was een alum. waterslag netter geweest (strak, juiste profiel en ook boven het kozijn.
Dit komt tamelijk amateuristisch over.