En dan komt midden op de gevel ineens een stuk steen naar buiten gezet. Wellicht vorstschade doordat in een holle steen water opgehoopt is? Bij het herstel is de oorzaak misschien nog te achterhalen.
8 reacties op “Naar buiten”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/07/Cover-Bouwwereld-292x400.jpg)
Dit vind ik geen bouwfout. Volgens mij is dit een schelp of kalk balletje dat in de klei gemengd zit voor het bakken van de steen.Na verloop van tijd kan dit balletje gaan uitzetten dat het zelfs de steen kapot drukt.
Je komt het wel eens een enkele keer tegen dat zo’n steen op het pallet al gebroken of gebarsten is. Hier kun je niets aan doen als het tijdens het metselen nog niet zichtbaar is.
Een situatie waar je niet moet blijven gissen maar direct moet overgaan tot het verwijderen van de steen. De steen moet sowieso vervangen worden. Zodra de steen verwijderd is met zekerheid de oorzaak kan worden vastgesteld. Wellicht is deze tekortkoming ook bij andere delen van het gevelmetselwerk van toepassing!
Dit lijkt me op schade door wat vuil (een stuk steen?) in de spouw. Door zettingen (door temperatuurschommelingen?) werkt zich dan de gevelsteen naar buiten.
Ik krijg de indruk dat de muur ooit gehydrofobeerd is geweest met een niet waterdamp doorlatende emulsie zoals waterglas.
Vocht kan er nu naar buiten niet uit en er ontstaat vorst schade.
Of er heeft een steiger gestaan met zijn verankering in de stootvoeg en is deze ietwat lomp verwijderd?
Ik denk dat TheoR hier de spijker op z’n kop slaat.
Dit is niet het type steen dat holten bevat. Lijkt een vormbak-steen. De schade oogt als van binnenuit veroorzaakt. Misschien met een boor door het binnenspouwblad geschoten bij een uitbundige poging om een geërfde Rembrandt aan de wand te hangen?
Op basis van de kleur van de voeg onder het losse stukje steen vermoed ik dat er al eens wat herstelwerk is uitgevoerd. Wellicht dat dit hier verband mee houdt?