Ga naar hoofdinhoud

Natuursteen met gaten

Natuursteen heb je in alle soorten en maten en klassen en prijzen. Natuursteen zoals deze waar je op sommige plekken gewoon doorheen kijkt, behoort vast niet tot de duurste klasse.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

15 reacties op “Natuursteen met gaten

  • Ik denk zelf dat dit sutto stone is (Hongaarse Travertin). De gaten in het materiaal zijn gekristalliseerd en daardoor is het materiaal vorstvrij. Zo te zien dus een bewuste keuze voor dit materiaal, anders had men wel een kalksteen gebruikt met een dichtere structuur.

  • F.M

    De wijsheid in deze rubriek zit hem uiteindelijk wel in het laatste commentaar van de heer Theo R. wat mij betreft!
    Ik heb er in ieder geval weer iets van geleerd, dat is toch de bedoeling?

  • van Koll

    gelukkig hebben we Theo R.

  • Theo.R

    Martin: “ceux qui ne font rien ne se trompent jamais”!

  • Martin MARTENS

    Hierbij kom ik nog eens terug op mijn vorige reactie. Ik had het mis. Travertin bouché = Travertin waarvan de (natuurlijke) gaten opgestopt werden. Une bouche = een mond, die hier geboucheerd wordt dus “volgestopt” wordt. Bouchardé = gehamerd of hamerslag en dus een totaal andere bewerking van natuursteen.
    Sorry voor het misverstand, komt ervan als je met 2 dingen tegelijk bezig bent.

  • D.J

    de naam natuursteen zegt het al een beetje, een kalksteen met al zijn volkomen en onvolkomenheden. Een natuursteen met duidelijke aders én vrijwel altijd van nature openingen en/of gaten die bij productie voor gevel of vloergebruik op kleur worden gestopt en geschuurd of in voorkomende gevallen juist niet. Op de foto betreft het waarschijnlijk een paar onzorgvuldig aangebrachte stopsels. Oplossing: opnieuw stoppen en schuren, probleem opgelost. Travertin is met zijn klasse drie redelijk geschikt voor buiten. Natuurlijk zijn er andere, duurdere en duurzamere materiaalkeuzes. Het blijven echter keuzes zowel van de architect als van de opdrachtgever. Het lijkt me veel ophef over een kleine onvolkomenheid die inherent is aan deze materiaalsoort.

  • Martin MARTENS

    Inderdaad ik bedoelde gebouchardeerde Travertin en dus gestopte Travertin. Geboucheerd zou van de boucherie = beenhouwerij moeten komen.

  • Theo.R

    Martin: bedoel je “gestopte” Travertin of “gebouchardeerde”?

  • Waarschijnlijk was er dan geen budget voor die duurste klasse natuursteen? 😉

  • Martin MARTENS

    De echte fout is hier de verkeerde keuze van de soort natuursteen gezien de buitentoepassing. Maar wie zegt dat de bouwheer, eventueel tegen het advies in van de de leverancier of plaatser, niet geëist heeft dat er niet geboucheerde Travertin zou gebruikt worden.

  • Theo.R

    Claudia, de Romeinen wisten ver voor onze jaartelling al dat Travertin, mits niet te vers toegepast, vorstvrij is. Italië, met name het noorden, zou anders inmiddels één grote ruïne zijn.

  • Claudia Bouwens

    De enige bouwfout die ik kan bedenken is dat travertin beter niet buiten kan worden toegepast, omdat water in de gaten kan bevriezen waardoor het natuursteen kapot kan vriezen.

  • Johan Schippers

    de redactie plaatst dit daadwerkelijk? en dan ook nog in de rubriek bouwfouten?
    ik begin me af te vragen hoe dit serieus te noemen is…

  • Theo.R

    Heet het daarom misschien ook natuursteen? Mijn hemel: moeten wij het nieuwe jaar met deze onzin beginnen?

  • rb

    En de fout is? Weet de inzender of dit soort natuursteen, inclusief gaten, misschien een bewuste keuze is geweest?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.