Deze houten delen zijn in de hoek in verstek tegen elkaar aan gezet. De andere kant sluit strak aan op het kozijn. Enige werking in het hout is echter niet te voorkomen. En dus breekt de plank aan de onderzijde gewoon uit.
Opgesloten
10 februari 2016
19 reacties op “Opgesloten”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/07/Cover-Bouwwereld-292x400.jpg)
Sluit me geheel bij Kees aan.
HH
beste J, svp nader contact over dit project en de prototypes p.dewinter@eisma.nl (hoofdredacteur Bouwwereld)
Zo is de mens: iets zinloos doen opdat iets anders zin zou krijgen (H. Raes, “Trapezewerk in het luchtledige (1980)).
Er zijn blijkens de vele reacties wel erg veel mensen die weinig (zinnigs) te doen hebben…..en meestal ook nog onzinnig reageren….die druppel van 8 mm doet echt de emmer overlopen !
… ik begrijp, geen bouwfout maar een leermoment.
Beste J, dank voor de nuttige reactie! Je informatie geeft een bredere kijk op de onderhavige situatie. De betrokken leerlingen krijgen een herkansing en dat is goed. Het schot uit de heup in mijn commentaar was slechts ter waarschuwing en niet dodelijk.
Krijg het idee dat dit een project is waar ik bij betrokken ben geweest. Het gaat dan om een prototype. Dit is inderdaad een blinde bevestiging, stalen klemmen in een groef in het hout. Het idee daarbij was, demontabele gevel. Deze gevel in aangebracht als leeropdracht voor MBO studenten. Het resultaat is helaas niet naar believen en zal dan ook worden vervangen door een andere oplossing. (daarvoor is het ook een prototype)
Wim; de kleur doet inderdaad vermoeden dat het om gemodificeerd hout gaat. Toch ontslaat dat mijns inziens de gebruiker/timmerman/aannemer niet bij om bij een serieuze verwerking de details aan te houden die o.a. door Centrum Hout en SBR worden geadviseerd. Ook in Duitsland, een “houtland” bij uitstek, bestaan gelijksoortige publicaties met overeenkomstige adviezen als bij ons. De hier getoonde foto maakt het onmogelijk een indruk te krijgen van de “kwaliteit” van het project in kwestie. Bij uitvergroten zijn geen bevestigingsmiddelen te zien en krijg je de indruk dat het om rabatdelen gaat. Blinde bevestiging, alleen op het rabat? Dat zou dan wel deugen? Professionals of amateurs, m.i. gewoon prutswerk. Bij een serieuze verwerking van deugdelijk hout en goede details haal je gemakkelijk een levensduur van 50 jaar. Dit mag vandaag nog naar de sloop. Wie is de ongelukkige die hier de beurs mocht trekken?
Heren.
Eigenlijk is hier geen sprake meer van hout omdat hier, volgens mij naar het uiterlijk te oordelen, gemodificeerd hout is toegepast.
De referentiedetails zijn dan feitelijk van geen betekenis.
Waarschijnlijk is er dus gewoon een krom deel toegepast. Het geheel ziet er slordig uit, niet in de laatste plaats het verstek. Vakwerk kan je het niet noemen.
Misschien is dit derderangs hout zo vers dat het nog een beetje groeit?
Hout buiten in verstek en strak tegen een kozijnstijl aanbrengen? Fout! Ik noem dit ‘hobbywerk’. Houd minimaal 10 mm vrij.
Kops hout mag nat worden, maar moet kunnen drogen. Doordat er geen ruimte is tussen de onderlinge verstekaansluitingen en de aansluiting tegen het kozijn zal het kopse hout nat worden, ook door capillaire werking (zuiging) en bovendien slecht drogen. Te lang nat blijven werkt houtrot in de hand. Het hout gaat ‘werken’, de mate waarin dit gebeurt hangt af van de houtsoort en de richting van de jaarringen. Bereikbaarheid van de kopse kanten is ook belangrijk als het hout geschilderd wordt.
Wat een grap. Denkt de inzender nu werkelijk dat de plank krom trekt omdat deze aan beide kanten klem zit? Als het nu tussen twee kozijnen zat, ok. Maar kom op zeg, als die plank echt in de lengte was uitgezet dan had deze dat mooie verstekje gewoon weggedrukt hoor. Hout trekt nu eenmaal krom onder bepaalde omstandigheden. Voldoende ventilatie? H.o.h.-afstand van de achterconstructie voldoende? Of gewoon een slechte plank?
Waar kijken we eigenlijk naar? Een woning? Een tuinhuisje?
@Kees
Meestal zijn het de architecten die het zo tekenen … het moet strak, naadloos …
Dit is ondeugdelijk werk, er is maar 1 goede manier en dat is afbreken en op de juiste wijze met de juiste detaillering (inderdaad met de detaillering van centrum hout / SBR) weer verduurzaamd en wel aanbrengen. Heeft een aannemer dit aangebracht? dan mag die zich wel diep schamen!! De klant is weer eens de dupe, treurig!
Is er iemand die nog iets wel zeggen over de verduurzaming van het (grenen?)hout?
Een druppel is 8mm, een voeg moet daarom minimaal 10mm zijn om het water af te voeren.
De oorzaak van het “uitbreken” van het houten deel is waarschijnlijk inwendige spanning in het hout.
De echte fout zit ‘m er in dat het verstek en de aansluiting op het kozijn capillaire werking van water veroorzaakt en dus blijft het hout daar nat en dus zal hier binnen enige tijd rot optreden. Er dient op bedoelde plekken minimaal 5 mm ruimte te zitten (zie mijn eigen woning). Overigens kan ‘Centrum Hout’ hierin uitstekend adviseren.
De lineaire uitzettingscoëfficiënt van hout is nagenoeg 0. Hout wordt nauwelijks langer onder invloed van vocht. Dus in principe kan de gekozen detaillering wel. Het wisselen van de planken komt m.i. eerder door de kwaliteit hout in combinatie m et een te grote hoh afstand van de achterconstructie. Dit lijken mij gewone schuttingplanken…Of toch rabatdelen?