Bij de bouw van een woning bleek dat er in de afwerkvloer geen ruimte meer was voor een ventilatiekanaal. De oplossing van het installatiebedrijf was resoluut, gewoon plat slaan dan past het wel.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl
Het plat slaan van ventilatie kanalen, t.b.v. het storten van de dekvloer, komt vaker voor dan men denkt.
@kees
Begrijp me niet verkeerd. Ik ken diverse bedrijven die echt de BIM-methodiek hanteren en volgens LEAN werken. En inderdaad: als je het correct toepast dan heb je er wat aan. Het vraagt een zekere investering in het voortraject, maar dat betaalt zich zeker wel terug. Wat mij echter tegenstaat is dat praktisch elke aannemer/adviseur/architect tegenwoordig roept dat ze kunnen werken volgens BIM of LEAN. Maar als puntje bij paaltje komt dan blijkt dat ze niet eens in 3D kunnen modelleren. In de helft van de gevallen is het dus gewoon marketing-gelul (excuus voor het taalgebruik), het gros van de opdrachtgevers heeft toch geen benul van hoe dat werkt. Maar ja, BIM is hot dus het is dan wel interessant om het als voorwaarde op te nemen in de opdracht. Het is dus zeker niet zo dat ik tegen innovatie ben, maar het moet wel meerwaarde hebben en niet eindigen in een stukje kletspraat. Want dat lijkt wel vaak het geval te zijn helaas…
@ Leon, met voor instelling zal er nooit innovatie in de bouw komen. Maar om de reageren op jou reactie. BIM bespaart ook geld. Op dit moment werk ik op een project met een BIM model. Dankzij dit model hebben wij vroegtijdig fouten in het ontwerp gevonden en op dit moment 4,9 miljoen euro bespaart.
Dus wees eens blij dat mensen nieuwe dingen bedenken.
Bovenstaande foto is gewoon een types voorbeeld van oogkleppen werk.
@p. burgers
Lean bouwen. Ook zo’n kreet. Prachtig voorbeeld van een marketingkreet om de recessie door te komen. Het zelfde geld voor BIM. Iedereen schreeuwt het van de daken dat ze op die manier werken en dat het geld oplevert. Mijn persoonlijke ervaring is echter dat maar zeer weinig aannemers volgens die methodiek werken. Dat zijn overigens ook de aannemers die zonder dat populaire geklets al kwaliteit konden maken. 10 jaar geleden had nog niemand van die kreten gehoord, en toen wisten de timmerman en de installateur ook wel dat bovenstaande situatie niet kan. Alleen toen noemden we het nog gezond verstand…
Ik denk dat er een timmerman die het knieschot heeft geplaatst zo min mogelijk last wilde hebben van de maatvoeringsfout van de installatie.
( geen lean bouwen project zo te zien )
Ik moet zeggen, het is wel kierdicht