Dit metselwerk maakt sprongetjes. Daar is het op ontworpen. Jammer alleen dat daar op de zijkant van de latei dan weer geen rekening mee gehouden is
Sprong
22 september 2014
10 reacties op “Sprong”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/07/Cover-Bouwwereld-292x400.jpg)
Ach, als je de foto vanaf de andere kant neemt zie je er niets van
Wie zegt, dat het een fout is.
wellicht had alleen de verzinklaag in kleur moeten gecoat.
En wie zegt, dat de architect niet heeft meegekeken.
Het metselwerk lijkt er netjes uit te zien.
Er wordt hier te gemakkelijk commentaar geleverd.
Alleen de schilder moet nog langs komen.
Aangezien de architect in huidige bouwprocessen vaak maar tot aan de vergunningsaanvraag betrokken wordt en de aannnemer het daarna zelf uit zoekt (want die dure architect hebben we niet nodig….) is het op zijn minst voorbarig dit bij de architect op zijn bordje te leggen, we hebben het hierbij dan wel degelijk over een bouwfout…
Beste Leon. Er zijn grenzen aan wat ontwerpers kunnen verzinnen tenzij hij/zij tot in detail aan kan geven hoe een en ander uit te voeren. Die dat beheerst mag zich architect noemen! Ere wie ere toekomt!
Aha, dus als het allemaal een beetje ‘spannend’ wordt qua vormgeving en de aannemer kan er niet mee uit de voeten, dan is het direct de schuld van de ontwerper. Fascinerend. En dat terwijl bouwend Nederland zo graag vroegtijdig in bouwteamverband aanschuift ‘om de technische kennis in te brengen’. Het enige wat nu nog mist is iemand die beweert dat dit met BIM nooit was gebeurd en we hebben alle suffe clichés weer verzameld…
Iedereen ziet hier toch wel dat het niet aan de metselaar ligt. Dit is het ophang systeem van de prefab. Geen excuus nodig in die richting.
@leon,
Als ik schrijf dat de metselaars wel een excuusje verdienen, dan doel ik op het feit dat het fotootje van deze misser onder de rubriek “bouwfout” valt en daarmee wordt gesuggereerd dat dit een fout van de uitvoering zou zijn, dus in dit geval van de metselaar, of als je wilt: de stalenlateienbevestiger of de werkvoorbereider, noem maar op, maar wordt zeker niet gedoeld op de ontwerper, die zijn plaatje in 2D heeft getekend en niet heeft kunnen zien, of zich zelf heeft willen afvragen of zijn idee wel zo leuk is als hij op het platte vlak dacht waar te nemen.
Een hele lange zin, maar daarmee onderbouw ik mijn kritiek op de ontwerper, waar hoogstwaarschijnlijk de oorzaak ligt van het vertoonde euvel. En die ontwerper zou een architect kúnnen zijn, maar evenwel ook een bouwvakker met architectonische ambities.
Voilá!
Dit geveltje met zijn sprongetjes en vlakjes zag vast schattig uit op tekening. Zoek het verder maar uit! In het onderhavige geval maakt het “foutje” wel duidelijk dat dit volstrekt onlogische metselwerk (plak-en knipwerk) alleen maar overeind kan blijven als er een staalconstructie achter schuilt. Verder heb ik in de laatste jaren van mijn loopbaan moeten constateren dat de werkvoorbereiders zijn “uitgestorven”. Postume hulde aan deze beroepsgroep. Als geen ander waren zij in staat om missers, manco’s, desinteresse, onkunde en onwetendheid van ALLE betrokkenen op te vangen.
@steven
Jouw reactie begrijp ik niet helemaal. De metselaars wordt hier niets verweten, dus hoezo excuses? Daarbij: dat dit soort details om extra aandacht vraagt moge duidelijk zijn, maar is dat per definitie de fout van de ontwerper dan? Lijkt mij eerder een stukje afstemming tussen werkvoorbereiding en leverancier van het staal. Je maakt mij niet wijs dat dit niet anders op te lossen is…
Ik vind dit zeer zeker geen bouwfout, maar duidelijk wel een ontwerpfout. De “sprongetjes” zijn dus bewust in de gevel aangebracht, maar de ontwerper (architect?) heeft geen beeld voor ogen gehad hoe het er ruimtelijk zou uitzien, met name van de onderzijde (geen gezicht dus!) en geen rekening gehouden met een latei die mogelijk in het zicht komt. Het is aan alle kanten verkeerd ontworpen, maar het kromme ontwerp is wel consequent en netjes uitgevoerd, waardoor excuses aan de metselaars op zijn plaats zouden zijn.