De knik in dit dak is erg strak uitgevoerd. Esthetisch helemaal goed. Maar het is niet te hopen dat er vuil in de onderliggende kilgoot terechtkomt, want daar kom je dus nauwelijks meer bij.
Strak dak
16 maart 2016
10 reacties op “Strak dak”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/07/Cover-Bouwwereld-292x400.jpg)
Volgens mij heeft er in het huidige bouwkundig-technische onderwijs een boekverbranding plaatsgevonden. “Staat toch op internet” hoor ik vaak roepen. Volgende probleem: om op het internet te zoeken zou het handig zijn om weet te hebben van de juiste vaktermen. Volgende probleem waarover tegenwoordig veel te lezen valt: geringe taalvaardigheid. Het blijft tobben in onderwijsland!
Jellema vergeten?
Voor alles is wat te zeggen. Het is echter zeker geen bouwfout: fouten maak je onbewust, terwijl hier is geprobeerd iets heel precies en zorgvuldig uit te voeren. Prima uitgangspunt! Echter, iets meer inzicht en ervaring met dit soort ontmoetingen leert dat je degelijke vlakken niet te dicht op elkaar moet laten aansluiten, omdat de “naad” optisch te rafelig gaat werken. Dus, ik vermoed dat een naad van minimaal 7 cm dat ongewenste optische effect zou vermijden en daarbij gelijk een voldoende ruimte laat om de kilgoot goed bereikbaar te houden. Bijkomend effect is dat een schone donkergrijze (zink) in het zicht komende kilgoot een mooie scheiding vormt tussen te 2 elkaar ontmoetende vlakken.
@ Hans,
Zeker geen onzin. Je kunt je pannen vanuit de kil verdelen zodat er een symmetrisch dak ontstaat. Hier zijn de pannen verdeeld vanuit de linker resp. rechter zijde. Lekker makkelijk want dan kom je in de kil altijd uit.
Dit is een duidelijke bouwfout. Onherroepelijk komt hier lekkage van. Periodiek weghalen is geen optie, gezien de pannen ter plaatsen van de kil allemaal verankerd zijn. Of de heren architecten het nu wel of niet mooi vinden, er moet 10 cm ruimte tussen. En wat een onzin over een pannenmaat t.p.v. een kil.
@Theo
Helemaal mee eens! Gedeelde schuld is gedeelde smart. Waar een architect beter moet kijken naar de pannenmaat moet ook de dakdekker niet alleen denken aan meters maken. Dit is de makkelijkste weg want aan de geslepen kant kom je altijd uit.
Mark: het had nóg mooier gekund wanneer men de pannen van de beide dakvlakken bij de kilgoot spiegelsymmetrisch op elkaar had laten aansluiten. Los van een wel of niet goed bereikbare kilgoot had de bedenker en/of maker van dat moois zijn visitekaart afgegeven. Er waren tijden dat architecten de meest complexe dakvormen exact op pannenmaat konden uitzetten. Nu blijft het behelpen!
En wat is de bouwfout? Heeft de plaatser een inwendige hoekpan?? 🙂
Maar wel erg mooi gemaakt!
Eens, ook al kun je evt. de pannen weghalen periodiek, je kunt de vuilophoping niet zien, dus bij waterschade ben je al te laat