Het blijft heel lastig om het bouwpeil en de bestrating goed aan te laten sluiten.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl
Het blijft heel lastig om het bouwpeil en de bestrating goed aan te laten sluiten.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl
Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
Wij houden altijd hoogte van 17 cm aan.
Groter is ook slecht voor je rug en benen.
Krijgen altijd weer een klap.
leg er een oude boeren drempel voor en het probleem is opgelost en een mooi oud element komt terug
(boerendrempel is een bolling in de bestrating)
Ik vindt de brievenbus erger dan het hoogte verschil…..
Weinigen geven erom, dat je hier als rolstoeler nooit inkomt. Ook een kinder- of wandelwagen geeft problemen. Natuurlijk kun je iets met een sierlijke (?!) tranenplaat doen, al dan niet op kosten van de WMO, maar of dat nou de integrale toegankelijkheid uit het Bouwbesluit is??
Wat een lelijk geplaatste brievenbus!
Lijkt me geen bouwhout maar een bewuste keuze. Gezien de stoepbanden lijkt het maaiveld tpv de deur verdiept te zijn. Mooi detail
Dat het geen achterdeur is is al snel te zien, hij draait naar binnen en er zit een brievenbus in en in oudere plaatsen komt dit detail veelvoudig voor. Het is een hele nette situatie, de stratenmaker heeft ook geen fout gemaakt en als de bodem verzakt is dan is dit wel heel veel zeker als de situatie van 2005 is, volgens mij werd er toen al rekening gehouden met de inklinking van de grond. kom nu maar eens met echte bouwfouten
Oplevering in 2005 kan wel betekenen dat de vergunning zomaar 2 jaar ouder is indien het om een grootschalig project gaat of om een vergunning uit de ‘voorraad’ van een ontwikkelaar. Die kan dus nog van voor 2003 zijn. Ik kan me zo niet voor de geest halen wanneer die drempeleis is ingevoerd, uit mijn hoofd pas per 1-1-2003?
@Edwin;
er is te lezen dat het pand in 2005 is opgeleverd (zie de reacties) dus BB2012 was toen nog vèr van ons vandaan……
Volgens mij is dit een bestaande woning die verbouwd is.
In dat geval mag je met het nieuwe BB2012 terugvallen op oude eisen waardoor de 20mm waarschijnlijk niet van toepassing is.
Super mooi detail, geen bladeren waaien naar binnen, geen sneeuwstorm op de deurmat, je kunt goed je schoenen schoonkloppen en voor aanpasbaar bouwen…..traanplaat en klaar is kees.
Dit is in het nieuwe BB wel (deels) verplicht, wat weer leuke situaties oplevert met balkondeuren en dakterrassen bij maisonnettes indien dit de enige (verplichte) buitenruimte is. Je mag met de trap naar de verdieping, maar erna mag je geen drempels tegenkomen op weg naar je dakterras. Leuk voor maisonnettes zonder tuin op bv laag 1+2 van een gebouw met terras op 2.
Het is overigens best mogelijk dat er een achterdeur is die wel netjes aan de 20 mm-eis voldoet. In dat geval is het waarschijnlijk een bewuste keus geweest (om wat voor reden dan ook) en voldoe je bovendien nog steeds aan het Bouwbesluit. Een veelgemaakte fout is namelijk dat men denkt dat dit altijd de voordeur moet zijn, maar dat is niet het geval…
Uit het feit dat er een schoonmetselwerk rollaag onder de natuurstenen dorpel zit lijkt het er op dat het vantevoren bekend was dat het zichtwerk zou worden…..
Als plaatser van de foto een korte toelichting naar aanleiding van de reacties: het gebouw is in 2005 opgeleverd. Het peil van de gang ligt 2cm lager dan de dorpel. De twee stoepbanden aan weerszijde zijn van een geveltuintje. Of dit nu een bouwfout moet heten? Het lijkt me in ieder geval duidelijk dat er niet goed is gecommuniceerd over bouwpeil en toekomstig maaiveld waardoor er een onwenselijke situatie is ontstaan.
Met vriendelijke groet,
het is jammer dat er niet een bredere foto is genomen zodat je het overzicht ziet want het lijkt dat de stoep naast de deur begint en weer doorgaat ,te zien aan de stoepbanden.
verder had de stratenmaker het wel even netjes af moeten maken,het lijkt erop dat dat de bouwfout is en niet de hoogte van de deur
Mogelijk consequentie van verzakking van de bodem. Dit komt in bepaalde delen van het land (zoals Amsterdam, Gouda e.d.) vaak voor, vanwege de “moeras-achtige” samenstelling van de bodem.
Tja met het oog op rolstoelen, kinderwagens en rollators is dit niet handig. Maar is het ook echt fout? Daar kun je over twisten. Zoals gezegd is dit geen unicum, Nederland staat vol met dit soort huizen. Overigens zijn er ook genoeg nieubouwhuizen die een complete trap aan de voorzijde hebben, dan weet ik niet wat vervelender is…
ach een extra traptrede was mooier geweest, maar doe die deur eens open, wat is het peil van de gang???
Ze hebben in ieder geval 15 cm meer speling tijdens hoog water.
Geen bouwvout dus
Dit ziet er oud uit… vroeger was het normaal om een 20cm verschil tussen peil en deur te hebben vanwege regenwater. Tot begin jaren ’90 werd zo gebouwd en aan de deur e.d. te zien is het huis van voor die tijd.