Deze foto is gemaakt bij de gevel van een bouwmarkt. . Ziet er niet zo best uit. De glazen platen aan de gevel staan op springen en de letters vallen bijna naar beneden. Foutje in de montage?
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in
Dat is dus niet een bouwmarkt zelf. Intergamma is de meer de leverancier/ hoofdkantoor van gamma en karwei. Maar inderdaad wel domme zet 😛
dat krijg je met die troep van de gamma.
Daar heefd gamma een heel karwei aan : ) : )
Wel hoog. Windbuks?
kennis van materiaalgebruik is bedroevend, lees ook de bevindingen van Hendriks over gevels die bijna allemaal te herleiden zijn op structureel gebrek aan kennis in deze. Ik kan me echter ook voorstellen dat dit een actie is van een teleurgestelde gefrustreerde klant, een baksteen dus.
Derk, je suggestie is zeker mogelijk. Iets dergelijks is vaker voorgekomen door schaduw van een object vóór een glasgevel. Een boom, een ander gebouw etc. Thermische breuk dus en dat is ook vertoond bij gevels met reflecterend glas. In het onderhavige geval is er slechts schade aan één paneel. Het gebouw lijkt mij niet van de jongste, dus dan had er intussen meer glas moeten sneuvelen dan nu het geval is. Ik ga nog steeds voor een montagefout van een paar letters. Overigens vind het breukpatroon van de defecte ruit heel vreemd. Lijkt bijna op een gebroken leisteen?
Zou het ook te maken kunnen hebben met temperatuur verschil? De zon schijnt gedeeltelijk op de grijze glasplaat die de straling omzet in warmte. Vervolgens wordt een ander gedeelte achter de letters niet verwarmt. Gevolg spanningsverschil! Grijze glasplaat kan dat niet aan en gaat stuk.
Er zijn blijkbaar 2 Theo’s. Ik ben de degene die zich (ook) druk maakt over het begrip “architectuur”. Vanaf nu TheoR.
Nikkelsulfide-insluiting is niet/nooit uit te sluiten. Ik heb in mijn praktijk diverse gevels met geëmailleerde beglazing gerealiseerd. Het ging wel eens mis wanneer de applicateur, anders dan het bestek aangaf, (ongevraagd) een starre bevestiging doorvoerde. In de onderhavige situatie is er een glasbreuk ter plaatse van de letters. Ik veronderstel een montagefout van (een van) de letters. Overigens voeren o.a. Justimax en Wageco systemen voor een probleemloze montage van geëmailleerde glazen panelen. Beide leveranciers baseren hun systemen op afzonderlijke, glijdende en justeerbare ophang/bevestigingspunten. Kost wel iets meer maar bespaart (veel) ellende. Dergelijk glas moet nimmer star op de ondergrond worden bevestigd.
Zou het niet te maken kunnen hebben met de montage van de reclameletters? Die hangen er ook maar een beetje bij, terwijl je er toch van uit mag gaan dat deze bevestigd zijn in de achterconstructie en niet in het gevelpaneel.
Het lijkt of et glazen (gemaileerde) paneel kapot is gegaan door nikkelsulfide insluiting
Dit is voor een groot deel te voorkomen door een Heat-Soak test.
Fout Krius: Van Dale beschrijft “architectuur” onder andere met “bouwkunst”. Los van het bouwkundige probleem is het onderhavige gebouw met zijn vallende letters niet beter te duiden dan ondermaatse commerciële rotzooi waar Nederland mee is volgeplempt! In dit verband het woord architectuur bezigen is een gotspe!
nee, niet fout!!! zeer moderne architectuur 🙂