Het afzuigventiel in een badkamer zit zo dicht tegen de wand, dat er geen wandtegel tussen past. Het ventiel zal verplaatst moeten worden.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in
Het afzuigventiel in een badkamer zit zo dicht tegen de wand, dat er geen wandtegel tussen past. Het ventiel zal verplaatst moeten worden.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in
Met alle respect mensen,
maar o.a. de toenmalige GIW-ISSO-publicatie stelt niet voor niets dat een ventiel minimaal 0,5m1 uit de wand moet zitten om vervuiling en geluidsoverlast te voorkomen.
Gezeur of een tegeltje past (en de niet diepgravende reacties hierop) gaat voorbij aan het feit dat er gewoon geen goed ontwerp van het ventilatiesysteem gemaakt is door architect/adviseur/installateur.
Tot wanneer moet een eenvoudige hbo-bouwkundige dit soort installatie-fouten corrigeren en ontstaat er niet in de installatiebranche (inclusief werkvoorbereiders en installatieadviseurs en architecten die geen adviseur in huren) zelf een gevoel van: “wij willen goed werk leveren of we zoeken ander werk”?
@Henk
Een ter zake deskundige redactie denkt zelf na voor ze iets publiceert.
De werkvolgorde (spotje en ventiel geplaatst voor de afwerking klaar is) is alleen al een bouwfout.
De tekst onder de foto neemt de redactie gewoon over van de inzender.
Dit vind ik een tipisch voorbeeld van een “vakman” die niet verder kijkt dan zijn neus lang is. Hij voelt zich niet verantwoordelijk voor het eindresultaat.
@Marco
Dus eigenlijk vind je dat het kanaal verder van de wand gezet had moeten worden al is het alleen maar omdat je het anders niet goed kan inregelen … ?
Beste Dennis en Jopla,
in mijn reactie geef ik weer wat in de praktijk gebeurd. In negen van de tien gevallen is dat optie 1, in één van de tien gevallen is dat optie 2. Dat dit niet de juiste oplossing is, moge duidelijk zijn. De enige juiste oplossing is het verder van de wand plaatsen van het kanaal, op een dusdanige wijze dat de meetapparatuur voor het inregelen tussen het ventiel en de wand geplaatst kan worden. Afhankelijk van het merk heb je al snel vier a vijf cm. nodig. Installaties waarbij de ventielen tegen de wand zitten kunnen niet goed ingeregeld worden!
@Marco
Ja, de redactie zou op moeten stappen, maar dan om andere redenen.
Een plat kantje is geen oplossing. Dan maak je nog duidelijker dat er hier sprake was van een maatvoeringsprobleem. Een ander ventiel zou natuurlijk kunnen.
Wat een trieste reactie Marco. Mensen zoals jij moeten heel, maar dan ook heel snel de bouw uit!Stel je gaat een auto kopen. Dan accepteer je zo’n fout toch ook niet? Oohhh…dat vlakken we gewoon een beetje af meneer…Oohh, dan pakken we toch gewoon een ander ventieltje meneer…
Bouwfout? Ik zou de redactie willen vragen van hun stoel te stappen en zelf een keer een bouwplaats te betreden. Er zijn nog twee oplossingen zonder dat het ventilatiekanaal verplaatst hoeft te worden: 1) De tegelzetter maakt een plat kantje aan het ventiel, tegel past, klaar 2) De installateur kiest voor een ander type ventiel.
Plafond netter afwerken lijkt me ook wenselijk.