De kozijnen en schuifpui rusten op beton elementen. De spleten tegen het metselwerk en tussen de elementen onderling zijn niet afgekit. Water en zand stromen zo door een ontbrekende kitvoeg de kruipruimte in. De aannemer heeft het bovenste topje net boven het maaiveld afgekit maar is de rest helaas vergeten.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl
Begrijp ik ook dat dit water dat vanaf de openingen in de grond zakt in de kruipruimte een laag water veroorzaakt boven de grondlaag in de kruipruimte? Als dit niet zo is dan kun je mijns inziens volstaan met de openingen met het juiste doorlaatbare zand de gaten dichten, tegels er weer in en het probleem is opgelost. Wel even kijken hoe het komt dat het zand aan de buitenkant is weggespoeld en dat water dan omleiden of zoiets! HBO Bouwkunde afgestudeerd, 40 jaar werkzaam in OW land, nu op een wat vroeger MTS genoemd werd.
Een spouw gevuld met zand is geen spouw meer en zand/ water kunnen vaak makkelijk tussen de vloerelementen en de fundering doorsijpelen (kruipruimte).
Als we het er als bouwkundigen over eens zijn kan deze foto beter uit de rubriek bouwfouten verwijderd worden.
En toch zou ik graag van de redactie horen waarom dit nu een bouwfout is …
Zou de hele bende propvol PUR spuiten
Is er wel een klacht? staat er wel water in de kruipruimte?
Waarschijnlijker is dat dit in de spouw gelopen is, en met een beetje water erbij verdwijnt dat links en rechts op de bodem van de spouw. Maar iedereen die hier kit wil toepassen, mag terug naar school.
Een juiste afmeting compressieband tot op de fundering is hier al voldoende (mag met voldoende compressie ook onder het maaiveld gebruikt worden!!).
De spouw mag immers nat worden. De onderzijde van de isolatie (neemt als het goed uitgevoerd is) geen vocht op.
Ik behoor tot de generatie die waterdicht heeft leren bouwen ZONDER kit. Afnemende kennis en vakmanschap heeft een omgekeerde verhouding met de hoeveelheden kit die in het moderne bouwen worden toegepast. Wat ook opvalt is dat het aantal adviseurs dat zich tegenwoordig met bouwen bemoeit almaar groeit, ook weer omgekeerd evenredig aan de dalende kwaliteit van het gebouwde! Verbaast u niet, verwondert u slechts!
Aan de tegels te zien is hier een professionele Kärcher op losgelaten.
Dan kan het zomaar gebeuren dat het zand (met water) tussen de tegels wordt “weggeblazen”.
De omschrijving is mijn inziens niet correct. Het kozijn staat niet op de betonplaten, maar op beugels welke zijn bevestigd op de ruwe vloer er achter. Tussen de betonelementen en de vloerrand zit altijd isolatie. De fundering zit daar weer onder, er is dus geen open verbinding met een kruipruimte en daar kan ook geen zand instromen…..
Je hebt gelijk Leon, zandwerend kan ik me iets bij voorstellen, waterkerend niet.
Inderdaad een vreemde beschrijving onder de foto. Aan de andere kant verbaas ik me ook wel een beetje over de reacties hier, afkitten van de onderlinge elementen is helemaal niet zo gek. Dit staat ook gewoon in de verwerkingsvoorschriften. Het hoeft dan niet eens waterdicht te zijn, zolang het het zand maar tegenhoudt. In combinatie met een goede rugvulling lijkt me dat geen onmogelijke opgave, ook niet op de langere termijn. Dat het als bouwfout gepubliceerd wordt is ook niet zo raar, want op de foto zie je duidelijk dat er zand is weggespoeld t.p.v. de naden. Dus er is wel degelijk iets mis.
En dan vraag ik me weer af welke bouwkundige binnen de redactie dit als bouwfout publiceert.
Ik vraag me af welke “bouwkundige” deze foto heeft ingezonden.
Achter de kantplank zit in elk geval nog de begane grond vloer en/of ook nog een binnenspouwblad. De aansluiting op de funderingsbalk, van één van deze, is vaak waterdicht afgewerkt. In geval alles onder het maaiveld waterdicht afgekit gaat worden zal er water in de spouw komen te staan en wordt het probleem alleen maar groter.
Ik denk dat het goed is om de betontegels ook af te kitten 😉
Zegt ook wel iets over de bestrating dat blijkbaar niet voldoende afschot van het gebouw af heeft.
Kitvoeg onder maaiveld … lijkt me niet echt handig om op lange termijn waterdicht te houden. Als de waterdichtheid hier van een kitvoeg onder maaiveld af hangt, dan schort er iets aan het ontwerp van het detail.