De vraag naar koeling in een nieuwbouwwoning gaat de verwarmingsvraag overtreffen. Een moderne nieuwbouwwoning vraagt 800 uur verwarming, tegenover 2500 tot 3000 uur aan koeling, zegt directeur Gert Jan ’t Hart van Klimaatgarant op basis van praktijkervaringen in nieuwbouwwoningen.
Volgens de conceptaanbieder van warmtepompsystemen moeten bouwpartijen in de nieuwbouw nadrukkelijker kijken naar de koelvraag, want daar kan extra comfort mee gecreëerd worden. “We zijn geconditioneerd om in verwarmingstermen te denken. We hebben het over ‘vloerverwarming’ en ‘centrale verwarming’. Inmiddels zijn we de schil van een woning zo aan het verbeteren, dat die woning nauwelijks nog verwarmingsbehoefte heeft, maar veel meer een koelbehoefte. Want als de warmte eenmaal in die goed geïsoleerde woning zit, is deze er lastig uit te krijgen.”
800 uur verwarmen vs. 2500 uur koelen
’t Hart onderbouwt zijn uitspraak met resultaten uit de monitoring van woningen die Klimaatgarant realiseert met bodemwarmtepompen. ‘Voor veel mensen niet bekend, maar in een moderne nieuwbouwwoningen zoals die nu gebouwd wordt, met een goede schil, is onze warmtepomp 800 uur aan het verwarmen en tussen de 2500 en 3000 uur aan het koelen.”
Bodemgebonden warmtepompen hebben als voordeel dat ze ook kunnen koelen. Daar staat tegenover dat voor deze systemen een grotere investering gevraagd wordt dan bijvoorbeeld lucht/water-warmtepompen.
Bekijk hieronder het hele interview met Gert Jan ’t Hart van Klimaatgarant in het BouwBeurs Nieuwscafé.