GND heeft in samenwerking met bureau Peutz een geluidsadviestabel voor deursets opgesteld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan 20% van de Nederlanders langdurig geluidhinder ervaart. Die hinder wordt zeker niet alleen veroorzaakt door gebrekkige geluidwering in deuren, maar gebruik van een deurset met de juiste geluidwerende prestaties kan de overlast in bepaalde situaties sterk verminderen. Daarom heeft GND voor de meest gangbare toepassingen aangegeven welke prestaties de deur moet leveren. In de tabel is direct af te lezen aan welke bijbehorende GND-geluidscategorie de deurset moet voldoen.
Lees ook
In huis is de mate van geluidsisolatie van grote invloed op het wooncomfort en welbevinden. Geluid op de werkplek heeft een negatieve invloed op het werkklimaat en vermindert bovendien duidelijk het concentratievermogen en de productiviteit. Goede geluidsisolatie van woon- en werkruimten is dus van groot belang en daarvoor zijn goede deur- kozijncombinaties noodzakelijk.
![geluidwerende deuren](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2020/02/GND-960x667.jpg)
Geluidwering
Deuren, ramen en kozijnen zijn vaak een zwakke schakel in de geluidwering. Dit komt omdat de gebruikte materialen vaak dunner en minder massief zijn – en dus minder goed geluid weren – dan de muur waar bijvoorbeeld een binnenkozijn en deur in geplaatst is. Daarnaast gaat de kierdichting van de verschillende aansluitingen niet altijd even goed, waardoor via deze openingen geluid kan worden doorgegeven. Daarom hebben fabrikanten die zijn aangesloten bij GND speciale geluidwerende deursets ontwikkeld. De gebruikte materialen en het ontwerp met een speciaal dichtingsprofiel waar de deur invalt, houden het geluid buiten de deur.
Lees ook
Alleen eisen voor woongebouwen in Bouwbesluit
“Veel opdrachtgevers beseffen het niet, maar het Bouwbesluit stelt alleen eisen aan de geluidwering in woongebouwen. Hoewel er wel adviezen zijn voor scholen, bestaan er dus geen wettelijke eisen voor dat soort gebouwen, evenals bijvoorbeeld kantoorgebouwen en ziekenhuizen”, zegt Henk Breel, directeur van GND. “Dat betekent dat het geen zin heeft om te vertrouwen op de eisen van het Bouwbesluit bij de bouw van dergelijke bouwwerken. Wij hebben deze tabel o.a. gemaakt om te laten zien welke geluidprestaties van deurensets het meest gangbaar zijn in bepaalde situaties.”
Ook in woongebouwen problemen
Breel vertelt daarnaast dat er ook in woongebouwen problemen zijn met het geluid. “Voor transformaties bestaan geen geluideisen. Daarnaast is steeds minder ruimte beschikbaar en moeten woningen steeds kleiner zijn. Daarom zie je steeds vaker dat er geen hal tussen de voordeur en de woonkamer zit. Vooral bij studentenwoningen. Maar dat is problematisch, want met een voordeur alleen kun je eigenlijk niet aan de minimale Bouwbesluiteis van 52 dB voldoen. Daarvoor heb je een hal en tussendeur nodig.”
Geluidwering gaat niet alleen om de deur
Breel benadrukt het belang van de combinatie van onderdelen en niet alleen de deur zelf. “Vaak wordt alleen maar naar de geluidprestatie van de deur gekeken, maar niet naar het geheel. Maar als de kozijn of kierdichting niet voldoet, dan kun je alsnog hinder ondervinden. We willen graag duidelijk maken dat het niet alleen om de deur gaat, maar om de kwaliteit van de totale deurset.
De categorisering van de tabel is gebaseerd op Duitse en Belgische normen en geeft een minimale geluidwerende prestatie aan. GND-garantie aangesloten bedrijven moeten hun producten laten testen volgens Europese normen door een testlaboratorium (bijvoorbeeld Peutz).
Heldere definities geluidwerende deuren
Geluid is een complexe materie. Er is veel verwarring over de gebruikte begrippen, geluidwaarden en benodigde geluidsisolatie. Met eenduidige definities en klasseindeling, een geluidadviestabel voor de interne geluidsisolatie en herkenbare labels verstrekt GND helderheid over de mate van geluidwerendheid van een deur en kozijn.
Herkenbaarheid geluidwerende deuren
Geluidwerende deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel in de hangzijde van de deur. Daarmee zijn eenvoudig de afkomst en prestaties op het gebied geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid van de deur en kozijn te controleren.
Uitgebreide informatie over de GND-advieswaarden voor de verschillende toepassingen is te vinden op de website van GND, www.gnd.nl.