Ga naar hoofdinhoud

Vier maatregelen om stalbranden te voorkomen of vroeg te detecteren

Stalbranden komen helaas met regelmaat voor. Zo waren er in 2022 in totaal 42 stalbranden en in 2021 en 2020 respectievelijk 35 en 56 branden. De materiële schade is niet alleen groot; ook leiden de branden jaarlijks tot een fors aantal dierlijke slachtoffers. Zo waren dat er in 2022 ruim 130.000. Niet voor niets pleit de Bond van Verzekeraars en Wakker Dier voor strengere en betere maatregelen op gebied van brandveiligheid. Waarom ontstaan die branden en hoe zijn ze te voorkomen?

In meer dan de helft van de stalbranden is een oorzaak niet te achterhalen. De brand is zo heftig dat onderzoek niets oplevert. Bij de branden waarvan de oorzaak bekend is, gaat het vaak om werkzaamheden aan de stal. Bij branden waar de meeste dieren omkwamen, was kortsluiting of defecte apparatuur meestal de oorzaak. Waardoor kortsluiting veroorzaakt wordt is in veel gevallen niet geheel duidelijk. Naast verouderde elektrische installaties en leidingen worden knaagdieren als oorzaak aangewezen. Door aangevreten draden kan kortsluiting ontstaan.

Een onderdeel van de brandpreventie ligt in knaagdierbestrijding. Dit wordt tegenwoordig door verzekeraars verplicht gesteld. Hetzelfde geldt voor de periodieke keuring van elektrische installaties, die elke vijf jaar uitgevoerd moet worden. Met visuele controle en inspectie met behulp van warmtecamera’s kunnen mankementen tijdig worden opgespoord.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.