Een hitteschild aan de buitenzijde van de galerijen beschermt studentenwoningen in Breda in geval van een spoorwegincident waarbij sprake is van bijvoorbeeld brand of explosie. De brandwerende beplating ter plaatse van voordeuren en balustrades biedt de mogelijkheid veilig te vluchten.
Study Studio Park Breda Alpha omvat 224 studio’s die zich bevinden in negen woonblokken van elk vier hoog. Deze vormen samen een driehoek met binnenplaats. Vier woonblokken liggen op ongeveer 20 meter van de spoorweg waarover goederentransport plaatsvindt. Dat kan gaan om vervoer van chemicaliën of producten met chemische stoffen zoals chloor of deodorant, maar ook bijvoorbeeld boter. Bij een ongeluk kunnen die in zeer korte tijd ontvlammen of exploderen of juist veel energie bevatten voor een langdurige brandhaard.
Strenge eisen aan brandwerendheid
De brandweer stelt daarom strenge eisen aan de brandwerendheid van de woningen: 15 KW/m2 gedurende 30 minuten. Uitgedrukt in warmtestraling komt dat overeen met 700 tot 800 ºC van een half uur lang volgens de wet van Stefan Boltzmann”, licht Larson van Dijk, hoofd toepassingstechniek en brandspecialist van Fermacell uit Niftrik, toe.
In gebukte houding vluchten
Om deze brandwerendheid te garanderen en vluchten mogelijk te maken, is een hitteschild geplaatst aan de buitenzijde van de galerijen. De brandwerende platen (12 mm dikte, 1,25 m breed x 2,60 of 3 m lang) zijn gemonteerd tegen de balustrade van de galerijen, terwijl ze ter plaatse van de voordeuren de galerijen over de volledige verdiepingshoogte afsluiten. Van Dijk: “De bescherming van de voordeuren dient om studenten die zich in de woning bevinden een vluchtweg naar buiten te bieden. Op de galerij kunnen ze in een noodgeval in gebukte houding vluchten achter de balustrade.”
Deze keuze is gemaakt vanuit de diverse scenario’s waar de brandweer rekening mee wilde houden. In geval van een explosie moet iemand op de galerij kunnen wegduiken bijvoorbeeld. Verder kan bij een boterbrand de vloeibare boter heel ver gaan vloeien en de brand zich dus ver uitspreiden. De beplating is zo aangebracht dat rekening is gehouden met de stralingshoek vanaf de brand richting de galerij en de woninggevel. Die stralingshoek heeft de hoogte van de beplating van de balustrade bepaald. Dit effect betekent ook dat men niet heel diep hoeft te bukken.
Hitteschild van 400 en 600 m2
Dicht langs de gevel ligt de veilige lijn hoger dan direct langs de balustrade. Van Dijk: “Bij het uitwerken van het hitteschild hebben wij ons geconformeerd aan de scenario’s en de daaruit voortvloeiende eisen.” De totale oppervlakte van het hitteschild ligt tussen de 400 en 600 m2. Op de begane grond ontbreekt deze bescherming, omdat de deur zich aan de achterzijde bevindt.
Brandwerende platen in hitteschild
Aannemer BVR Bouw uit Roosendaal koos voor het hitteschild voor Aestuver Brandwerende platen van Fermacell. In het eerste ontwerp van het hitteschild waren andere brandwerende platen voorgeschreven, maar deze vielen af vanwege hun vocht en weergevoeligheid. Van Dijk: “De waterbestendige coating zou dan regelmatig opnieuw aangebracht moeten worden.” De platen van Fermacell hebben een geteste brandwerendheid van zes uur en zijn bestand tegen een hitte van 1100 ºC. Ze voldoen aan de hoogste gebruikersklasse naar weerbeïnvloedingsgebied, klasse X volgens ETAG 0181. Dit houdt in dat de platen probleemloos in een buitensituatie kunnen worden toege past.
Onderhoudsarm
“De Aestuver platen hebben een gelijkwaardige brandwerendheid en zijn wel onderhoudsarm”, aldus Patric van Crugten, senior projectmanager van BVR Bouw. “Ze bevatten geen organische stoffen zoals hout en papier. Daardoor zijn ze ongevoelig voor krimp of uitzetting. De toplaag is dermate glad dat algen zich er moeilijk op kunnen afzetten.”
Platen vastgezet met brandwerende bouten
BVR Bouw diende de materiaalwijziging wel ter goedkeuring voor te leggen aan brandweer en gemeente. “We hadden even de vrees dat dit vertraging zou
veroorzaken, maar Fermacell heeft de technische onderbouwing dermate snel en adequaat geregeld dat hiervan geen sprake was.” De montage verliep volgens de aannemer zonder moeilijkheden. “We hebben de platen onder en boven in een u’tje geplaatst en vervolgens vastgezet met brandwerende bouten, geschikt voor de toepassing en brandeis.” De woningblokken met het hitteschild aan de galerijen zijn in het derde kwartaal van 2017 opgeleverd.
Tekst: Procomm
Fotografie: Fermacell en Henk Wind