De SBR-Referentiedetails voor woningbouw (basisdetails gietbouw, stapelbouw, prefab-beton) en voor houtskeletbouw zijn geheel geactualiseerd. Deze details voldoen nu onder meer aan de nieuwste warmteweerstand (Rc) waarden in het Bouwbesluit. Ook is de luchtdichtheid verbeterd van klasse 1 naar klasse 2.
Voor de actualisatie heeft uitgever SBRCURnet de gedifferentieerde Rc-waarde zoals opgenomen in het Bouwbesluit per 1 januari 2015 gehanteerd. In de details is te zien dat je nu een hogere thermische isolatiewaarde kunt bereiken door toepassing van een dikkere isolatieplaat aan de spouwzijde. Een plaat die bij zwak geventileerde luchtspouwen is voorzien van een reflecterende folie. Bij sterk geventileerde spouwen kun je alleen een dikkere isolatielaag toepassen.
Verbetering van luchtdichtheid
Bij de actualisatie van zowel de basis- als de houtskeletbouwdetails is er ook op gelet dat de luchtdichtheid verbetert van klasse 1 naar klasse 2. Programmamanager Aldo de Jong van SBRCURnet licht toe: “Dit vind je veelal niet terug in de details zelf, maar meer in het gebruik van verbeterde dichtingen (zoals flexibele PUR), een zorgvuldige uitvoering en de controle daarop. De luchtdichtingen van de kanaalplaatvloeren zijn aangepast en de folie vanuit het houtskeletbouw binnenspouwblad op de begane grondvloer en verdiepingsvloer is verder doorgezet.”
Term ‘verhoogde Rc-waarde’ vervalt
Zowel binnen de modules gietbouw- en stapelbouw, als binnen de module houtskeletbouw bood SBRCURnet naast standaard, en passiefhuisdetails tot nu toe ook zogeheten ‘verhoogde Rc-waarden details’ aan. “Maar die komen qua waarden nu zo dicht in de buurt van de geactualiseerde standaarddetails, dat we hebben besloten de term ‘verhoogde Rc-waarden’ te schrappen.”
De Jong: “We hebben deze details wel behouden, omdat de opbouw anders is dan bij de standaarddetails (geen reflectiefolie in de spouw). Door wijzigingen in de bepalingsmethode (NEN 1068) ligt de berekende Rc-waarde nu iets lager dan voorheen. De werkelijke berekende Rc-waarde is vermeld en kleine wijzigingen vanuit de basisdetails zijn doorgevoerd.”
Eén van de andere punten waar naar is gekeken, is het lijnvormig warmteverlies (ψ-waarde). “We hebben nagedacht over de vraag hoe we dit zoveel mogelijk kunnen beperken. De ψ-waarde en de overige bouwfysische prestaties zijn opnieuw berekend of bepaald.
Vrijblijvend uitproberen
Wie het werken met SBR-Referentiedetails vrijblijvend uit wil proberen kan een proeflicentie aanvragen.
Daarnaast biedt SBRCURnet sinds kort ook een gratis online rekentool aan, waarmee direct te zien is hoe een aanpassing in detail een project beïnvloedt, bijvoorbeeld qua isolatie.