Energieneutraal betekent in de praktijk luchtdicht bouwen om ongewenste ventilatie en daarmee warmteverlies via bijvoorbeeld kieren te voorkomen. Hoeveel lucht uit een woning kan weglekken, is met name afhankelijk van de luchtdichtheid van bouwknopen, aansluitingen en doorvoeren. En die hangt weer af van een correcte, secure werkwijze.
Een goed geïsoleerde energieneutrale woning kent zo min mogelijk uitwisseling van ongewenste luchtstromen tussen binnen en buiten. Dat betekent dat zowel de gebouwschil zelf als alle aansluitdetails en bouwknopen luchtdicht moeten zijn uitgevoerd en dat eventuele kieren goed zijn gedicht. Anders gesteld: het vraagt een bouwattitude waarin aandacht is voor elk bouwdetail, van de kleinste beschadiging aan bouwmaterialen tot de aansluiting van de gevels op de dakconstructie.
Het uitgangspunt voor energieneutrale woningen is een Rc-waarde van minimaal 5,0 en voor passieve bouw een Rc-waarde van ten minste 9,0. Bij deze hoge isolatiewaarde verbruikt een woning nauwelijks nog energie. De minimale Rc-waarde volgens het Bouwbesluit is (slechts) 3,5.
Elk detail bekend
Een goed doordacht bouwsysteem neemt architecten en aannemers (denk)werk uit handen en neemt hen als het ware bij de hand bij energieneutraal bouwen en het realiseren van een zo hoog mogelijke warmteweerstand in de gebouwschil. Het sluit dankzij effectieve en zo eenvoudig mogelijk uit te voeren detaillering zoveel mogelijk punten uit waar warmteverlies kan optreden: bij aansluitingen en bouwknopen en daar waar sprake is van niet-correcte verwerking.
Wie werkt volgens dergelijke details, voorkomt fouten en daarmee luchtlekken.
Luchtdicht bouwen speelt een belangrijke rol bij het comfort van het gebouw, de energiezuinigheid daarvan en het voorkomen van bouwfysische problemen met vocht en geluid. De term Luchtdicht Bouwen is niet helemaal juist maar wel ingeburgerd in Nederland. Het staat voor het beperken van de luchtdoorlatendheid van de gebouwschil door naden en kieren.
Luchtdicht bouwen klinkt inderdaad eng. We kunnen het beter kierdicht bouwen noemen, want dat is het: de kieren dicht, ramen, deuren en ventilatie-openingen open.
Als een bouwer kierdicht wil bouwen dan wil hij ook een goed functionerend ventilatiesysteem. Controle bij oplevering kan beide zaken controleren.
Persoonlijk vind ik het een verontrustende ontwikkeling om luchtdicht te bouwen. Er zijn veel klachten over slecht functionerende ventilatiesystemen. De systemen zijn niet altijd even zorgvuldig berekend, geïnstalleerd en ingeregeld. Daarnaast is het belangrijk dat regelmatig onderhoud wordt gepleegd, zoals het vervangen van de filters.
De CO2 concentratie is een goede indicator voor de luchtverversing. Met een simpele CO2 indicator word je tijdig – dus voordat gezondheidsklachten optreden – gewaarschuwd als een ventilatiesysteem niet goed functioneert en kun je tijdig contact opnemen met de installateur. (www.co2indicator.nl/woningen.html)