Wooncentrum Schoorwijk in Leidschendam had last van optrekkend vocht in de kruipruimte en stankoverlast in de bovenliggende ruimtes. Dit probleem werd tijdens een renovatie opgelost door schelpen in de kruipruimte te storten.
Geen stank en ratten meer
Woonzorgcentrum Schoorwijk moest gerenoveerd worden om het gebouw energiezuinig te maken en het binnenklimaat te verbeteren. Daarbij werd meteen het probleem van de vochtige kruipruimte aangepast. Aannemer Formabouw uit Zoeterwoude koos voor schelpenisolatie van Isoschelp uit Yerseke. Een laag schelpen van 30 centimeter maakte een einde aan de problemen. De schelpen sluiten de vochtige bodem af en houden de lucht erboven droog. De stank is sindsdien helemaal verdwenen. Bijkomend voordeel is dat ratten en muizen niet van de scherpe schelpjes houden en dus wegblijven.
Blijvende werking
Heleen Dingemanse van Isoschelp legt uit dat de luchtdrogende en –zuiverende werking van schelpenisolatie blijvend is. “Een ander belangrijk voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld polystyreen isolatiechips is dat schelpen niet drijven. Bij variabele grondwaterstanden blijft het materiaal stabiel liggen. Hierdoor is er altijd een warmere vloer boven een laag stilstaande, zuivere lucht.” Schelpisolatie wordt met behulp van een tankauto en een slang nat in de kruipruimte gespoten. “Wanneer we de schelpen droog zouden verwerken, zou het te veel verstuiven”, aldus Dingemanse. “Je ziet dan niets en kunt geen adem halen. Er wordt altijd gewerkt vanaf het verste punt naar het luik toe. Binnen een paar uur is dan de hele bodem gevuld.
Als ik naar de foto kijk, dan zie ik een betonnen funderingsbalk. Daarin optrekkend vocht? Er zijn verschillende duitstalige studies waarin aangetoond wordt dat door beton praktisch geen vochttransport plaats vindt. En dat klopt ook als je kijkt naar de betonnen bakken van woonboten en de drijvende huizen.
Stankproblemen oplossen door de bron aan de pakken is een goede oplossing. Bedenk er wel bij dat dit er op duidt dat er zich gaten en openingen in de begane grondvloer bevinden. Stank verspreidt zich primair middels luchtstromen. En ook al is de stank weg, de luchtstroom blijft. De lucht die zo via de kruipruimte naar binnen stroomt, heeft niet de kwaliteit als de lucht rechtstreeks van buiten. Mijn dringende advies is dan ook maak de begane grondvloer luchtdicht. Overigens een eis uit het Bouwbesluit die helaas alleen maar voor nieuwbouw geldt.
@ Kinds @ CM Jansen,
Deze oplossing is afdoende, MAAR zorg ervoor dat de ruimte boven de schelpen min. 10 cm.; beter nog 15 cm is en zwak geventileerd wordt, en als er regelmatig water in de kruipruimte staat, de schelpen tenminste tot 25 cm BOVEN de hoogste grondwaterstand aangebracht worden. Kan dit niet, leg dan ONDER hetschelpenpakket een extra drainage in een grindkoffer. O Ja, alvorens de schelpen aan te brengen de nutsleidingen en voorzieningen opbinden, anders zijn ze in de toekomst moeilijk toegankelijk. Heb sinds 2000 ervaring met Isoschelp en de andere 3 aanbieders van dit produkt. In honderden woningen toegepast.
Onder optrekkend vocht versta ik, dat vocht optrekt in bv een gemetselde fundering. Dit kan tot boven de begane grond vloer zichtbaar zijn. Dat is op te lossen door deze te injecteren en het stucwerk te vervangen.
Het aanbrengen van een schelpen laag zorgt ervoor dat de hoge vochtigheidsgraad van de kruipruimten, die ook vervelende stank met zich meebrengt, niet naar boven trekt.
Dit had men ook bij ons voorgesteld , maar bij ons staat er 30cm water onder de vloer , doordat het water niet snel wordt afgevoerd vanwege dikke kleilaag , en de gemeente laat ons stikken , beetje jammer , maar we zijn met een oplossing bezig