Ga naar hoofdinhoud

Gevaarlijk binnenklimaat school weer fris

Met een technisch innovatief installatieconcept is De Eschmarke in Enschede een gezonde basisschool geworden. Hiermee is een ongezond en bijna gevaarlijk binnenklimaat voor leerlingen en leraren passé, en een mislukt installatieontwerp postuum hersteld.

De bestaande situatie was namelijk schrijnend: bij de bouw 12 jaar geleden werd onder meer bezuinigd op de verwarming. De afgiftecapaciteit was 30 procent te weinig, waardoor in koude dagen de radiatoren permanent gloeiend heet waren, en elektrische bijverwarming in de lokalen noodzaak was tegen de kou. De weinige natuurlijke ventilatiemogelijkheden, werden deels vanwege inbraakgevaar ongedaan gemaakt. Het niet eens zo oude gebouw was muf, benauwd en ongezond.

Vraaggestuurd

Met de toepassing van het 4Green Schoolconcept en het CO2- en temperatuurgestuurd verwarmings- en ventilatiesysteem Jaga Hybrid, behoren de problemen en gezondheidsklachten tot het verleden. Ook heeft het gebouw LED-verlichting die zich aanpast op de daglichtintensiteit. Het gebouwbeheersysteem kan op afstand worden uitgelezen en bediend.

In totaal zijn negen klaslokalen en drie kantoren van De Eschmarke door installateur Velo van der Bij voorzien van de innovatieve installatie. Bovendien voorziet het concept in een lesprogramma rond energiebesparing, zodat leerlingen, leerkrachten en ouders betrokken raken bij de kwaliteit van het binnenklimaat en energiebesparing.

Proefopstelling

Ook de overige 14 lokalen van de school krijgen dezelfde klimaatinstallatie. Tevens is het project door de uitvoerende partijen een proeftuin voor verdere uitrol van het concept. De resultaten worden gemonitord, en in het gebouw zijn technische proefopstellingen gemaakt voor verdere verbeteringen. De school is door de grootschalige renovatie van energielabel F naar label A gegaan, in de wetenschap dat de gevel later ook nog aangepakt zal gaan worden.

Op 19 oktober jl. heeft ‘duurzaamheidsprins’ Prins Carlos de Bourbon de Parme de officiële heropening verricht. Alle bouwkundige en installatietechnische aanpassingen kosten ongeveer 250.000 euro.

Klik hier voor de technische achtergrond en video over het project.

Bron: Installatie.nl

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

6 reacties op “Gevaarlijk binnenklimaat school weer fris

  • henri

    Inderdaad, je kunt je afvragen wie wat controleert. En als er al gecontroleerd is, kun je conclusies trekken uit de kwaliteit van de controle. Vertrouwen op gecertificeerde bedrijven verstandig?

  • Van F naar A met deze methoden. wie wordt hier voor de gek gehouden?

  • Leon

    @Jaap van den Bosch
    Zoals W. Smits al aangeeft, ventilatie c.q. binnenklimaat in schoolgebouwen is een structureel probleem. Het is wat simpel om de schuld daarvan volledig op het Bouwbesluit te gooien, maar ik denk dat optie 1 van jouw lijstje de waarheid het dichtst benadert. Want die eisen stellen inderdaad niet veel voor…

  • Jaap van den Bosch

    Gebouw is 12 jaar oud, dus eisen bouwbesluit van 12 jaar geleden zijn dan van toepassing.
    voldoen die dan niet? kennelijk niet, ik ga er maar even vanuit dat bij vergunning verlening en controle op de bouw daar door gemeente naar is gekeken, maar nu pas met hele nieuwe installaties is het volgens de partijen pas goed op orde te krijgen.
    Als dat werkelijk zo is, dan kan er toch bezuinigd worden op die commissies die die bouwbesluit eisen stellen, want ze voldoen immers niet, (en gemeente zal toch wel hebben gecontroleerd en zonodig hebben gehandhaafd?)
    ontbind die club dan maar.
    En verder in de reactie lees ik over extra te openen ramen, maar dat zijn toch spui voorzieningen, (Ventilatie toevoer boven de 1,8 meter boven vloer, enz.) en geeft bouwbesluit aan, die hoeven uiteindelijk helemaal niet toe gepast te worden bij een onderwijs gebouw, ze worden nu maar even ingezet, omdat ze er toevallig zijn, en s’winters en met sterke wind is dat toch ook geen oplossing alle papieren waaien van de tafel van die scholieren.
    Als bij elkaar vattende en dat is eisen bouwbesluit en hoe de markt het uiteindelijk op pakt, dat ligt nog ver uit elkaar.
    En hoe is het nu werkelijk;
    1. De bouwbesluiteisen stellen ook echt niks voor kwa ventilatie?
    2. De markt overdrijft, en probeert flinke installaties te slijten want dat is handel.
    3. De waarheid ligt ergens in het midden?
    Wie zal die deskundigheid bezitten om dit te weten, misschien de jury bestaande uit professoren ingenieurs en doctorandussen uit dat andere artikel van twaalf integrale concepten in de spotlight?

  • Het probleem van gebrekkige ventilatie in het primair onderwijs heeft afgelopen tijd veel aandacht gekregen van de overheid. Afgelopen jaar is ruim 200 miljoen euro “Frisse Scholen” subsidie verstrekt om het binnenklimaat op basisscholen te verbeteren. Dit geld is hoofdzakelijk aangewend om een klein aantal basisscholen te voorzien van een mechanische ventilatiesysteem met WTW. De kosten liegen er niet om: gemiddeld € 12.000 per klaslokaal!

    Vanwege geldgebrek wordt er veelal niets gedaan aan het monitoren en verbeteren van het binnenklimaat, omdat men altijd denkt aan torenhoge investeringen, terwijl dit lang niet altijd noodzakelijk is. Er wordt helaas zelden geredeneerd vanuit de opbrengst van voldoende frisse lucht als het gaat om verbeterde leerprestaties en lager ziekteverzuim.

    In eerste instantie gaat het om bewust te worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door in elk lokaal een CO2 meter te plaatsen met een display en stoplichtsignalering. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie, volstaat veelal het openen van luchtroosters en (extra) ramen. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 meter wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters.

    Fresh Air Solutions is distributeur van het Zweedse SenseAir -’s werelds grootste producent van CO2 sensors – en richt zich hoofdzakelijk op de verkoop van de SenseAir CO2 indicator (eSENSE FAI3), inmiddels de meest aanbevolen en gebruiksvriendelijke CO2 meter met display, ‘stoplicht’-leds en geluidsignaal. De meter heeft géén knoppen waarmee hij ontregeld kan worden en past met een prijs van € 150 ex btw binnen een beperkt budget.

  • Ik alles isoleren,grote investeringen,tegen een schrale subsidie,moet jaren stoken voor het omslagpunt.Gas wordt alle jaren onterecht steeds duurder,en de regering maar lachen.

    Jan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.