Met basisschool Neel is de wijk Maasniel in Roermond een opmerkelijk bouwwerk rijker. De school met onder meer leslokalen, een bibliotheek en studieruimte is gebouwd aan een bestaand rijksmonumentaal schoolgebouw. De luchtkwaliteit heeft prominente aandacht gekregen van architectenbureau Coppen.
Architect Hans Coppen: ‘In Nederland staan er duizenden schoolgebouwen, de meeste met een slechte luchtkwaliteit. Omdat een fris en gezond binnenklimaat voor elk kind en docent vanzelfsprekend zou moeten zijn, vormde de natuur de rode draad. Zo werd er resoluut gekozen om natuurlijk te ventileren zodat alle ruimtes steeds voorzien worden van een continue toevoer van verse buitenlucht.’
Ventilatieroosters met geïntegreerde zonwering
Ventilatie- en zonweringspecialist Duco kreeg de opdracht om een gezonde, comfortabele én energiezuinige omgeving te realiseren. ‘Het ontwerp van het gevelbeeld maakte deze uitdaging er zeker niet gemakkelijker op’, zegt Hans Coppen. ‘De volledige gevel is immers bekleed met gestileerde bomen waarbij de boomachtige structuur delen van de rechte ramen overlapt. Dit stelde dan ook specifieke eisen aan ventilatie en zonwering.’
In samenspraak met het architectenbureau ging Duco aan de slag met de DucoTwin 120 ‘ZR’ en de TronicTwin 120 5 Pa, twee ventilatieroosters met geïntegreerde zonwering, om het binnenklimaat in de basisschool beheersbaar te houden. ‘Dankzij de toepassing van deze twee ventilatieroosters wordt er niet enkel op natuurlijke wijze verse lucht toegevoerd’, aldus de architect. ‘Beide roosters garanderen eveneens een optimaal evenwicht tussen voldoende daglicht, het bewaren van het zicht naar buiten toe en een efficiënte afscherming van de zonnestralen. Bovendien zorgen de roosters ook bij gesloten zonwering voor voldoende ventilatie.’
Integratie in het gevelbeeld
Om te vermijden dat leerlingen dreigen weg te zakken bij een toename van het CO2-gehalte in de lucht en om de leerprestaties van de kinderen aanzienlijk te verbeteren, dienen de ruimtes steevast te worden voorzien van frisse buitenlucht. ‘Dit vraagt een ventilatiedebiet van ruim 1.000 m3 per lokaal en per uur’, stelt Hans Coppen. ‘Specifiek voor dit project heeft Duco daarom de TronicTwin 120 uitgelegd over een drukverschil van 5 Pa. Hierdoor is het hele ventilatiesysteem robuuster, stabieler en minder afhankelijk van de (weers)omstandigheden. Ook geven 5 Pa-roosters als voordeel dat de roosterlengte flink gereduceerd kan worden. Door de hoge luchtsnelheid waren kleinere ventilatieroosters wenselijk, wat eveneens resulteerde in een betere integratie in het gevelbeeld.’
Energiebesparing
‘Ook de energetische kwaliteit laat in vele scholen nog vaak te wensen over’, vervolgt Coppen. ‘Omdat het milieu in dit project centraal staat, wilden we een energiezuinig project realiseren. Door de elektronische aansturing op basis van CO2-metingen openen en sluiten de Tronic-roosters zich automatisch naargelang de ventilatiebehoefte. Op die manier wordt er niet meer geventileerd dan nodig is en dit brengt een aanzienlijke energiebesparing met zich mee.’
@Leon, hoffelijk dat je het voor Duco opneemt. Ik heb met dit bedrijf ook goede ervaringen op kunnen bouwen. Mijn voorgaande epistel geldt in het bijzonder de ontwerper en zijn installatie-adviseur!
Hoe vaker je dit artikel leest, hoe groter de verbazing. Bovendien ook best bijzonder hoe zo’n artikel van een ‘professioneel vakblad’ in 5 afzonderlijke reacties compleet gekraakt wordt. Wat resteert is een reclamepraatje van Duco dat dus averechts werkt. (En dat is best jammer, want Duco heeft – mits juist toegepast – prima spullen in het assortiment). De redactie mag zich hier best eens achter de oren krabben…
Natuurlijke ventilatie past niet meer in een duurzaam gebouw. Duurzaamheid heeft ook betrekking op comfort in de lesruimten. Ook energetisch zwaar onder de maat.
Daarnaast lijkt het erop dat er ook nog geen verwarmingslichamen onder de ventilatieramen staan. Comfortklachten zijn verzekerd.
Bijzonder: stellen dat binnenklimaat van belang is en dan met zo’n systeem komen. ’s Winters trek je de vrieskou naar binnen en ’s zomers is het binnen niet te harden.
Veel glas en “slechts” verticale screendoek als zonwering. Opwarming is onvermijdelijk (energiezuinige koeling?) en… het uitzicht naar een mooie omgeving is bedorven. Raar, wanneer volgens de architect “de natuur de rode draad vormt”. Ik moest het eigenlijk weten want de architect streeft een met zijn keuze’s een goede integratie in het gevelbeeld na. Minder ijdeltuiterij en gewoon een uitvalscherm met al dan niet vrolijk gekleurd doek: zon van de gevel weg en… van binnen een mooi uitzicht op de prachtige omgeving buiten!!! Weten kinderen ook hoe dat uitziet.
Hoge luchtsnelheid = tocht = thermische onbehaaglijkheid. Om van de gezondheidsklachten nog maar te zwijgen..
Ik wacht af hoe het na de eerste strenge winter met de tochtklachten afloopt. Het lukt dan gewoon niet een dergelijke grote luchtstroom zonder voorverwarming tochtvrij toe te voeren. Het resultaat zal wel zijn dat men dan de roosters sluit en helemaal geen frisse lucht heft.