UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de elektrotechnische detailhandel, gaat aankomende winter CO2-metingen doen in klaslokalen. Veel klaslokalen hebben onvoldoende ventilatie waardoor er te veel CO2 in de lucht zit. Dit kan leiden tot concentratieverlies, vermoeidheid, hoofdpijn, overdracht van infectieziekten en astma-aanvallen.
Om aandacht te vragen voor de slechte luchtkwaliteit in veel scholen, start UNETO-VNI dit jaar met het predicaat de Frisse School. Een speciaal team gaat scholen langs om metingen te verrichten en zo de scholen inzicht te geven in de kwaliteit van het binnenklimaat. Scholen die slecht uit de bus komen, kunnen dan zo snel mogelijk maatregelen nemen. Scholen waar de luchtkwaliteit goed is, krijgen het stempel Frisse School.
Behalve een te hoog CO2-gehalte, hebben veel scholen ook te kampen met problemen met de temperatuurregeling en een gebrek aan daglicht.
Mijne heren, meten is goed maar het grootste probleem zit ‘m in de norm. Haal de norm naar beneden, gelijk aan de norm voor kantoren 800ppm, en dan kan er daadwerkelijk iets gebeuren aan de CO2 problemen in de scholen.
Ik mag mij vergissen, maar dit is toch al lang en breed onderzocht? Op zich niet verkeerd hoor, want de uitkomst is al lang bekend: luchtkwaliteit in scholen laat flink te wensen over. Als ik me niet vergis is het nieuwe Bouwbesluit daar al deels op aangepast, ben benieuwd hoe dat uit gaat pakken.
Toch stel ik wat vraagtekens bij de effectiviteit.
Naar mijn ervaring weten de meeste scholen en leerkrachten dat de luchtkwaliteit (ver)onder de maat is. Raam open is één ding, maar kent zijn beperkingen (kou, tocht, (verkeers)lawaai).
Andere maatregelen moeten bekostigd worden uit budgetten die doorgaans niet eens voldoende zijn voor regulier onderhoud.
Om echt iets te bereiken, zal er ook echt ergens geld beschikbaar moeten komen.
Als je streeft naar een gezond binnenklimaat gaat het in eerste instantie om bewust te worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen met een display, stoplichtsignalering (rood boven 1.200ppm) en een geluidsignaal dat klinkt bij overschrijding van 1.400ppm. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat het CO2-gehalte te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie, volstaat veelal het openen van luchtroosters en (extra) ramen. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten, dan kunnen de installiebedrijven die zijn aangesloten bij UNETO-VNI een oplossing kunnen bieden. Indien reeds gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Een CO2 indicator van SenseAir kost € 150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het voorkomen van gezondheidsklachten (lees: ziekteverzuim) en het verbeteren van de leerprestaties!
heel goed initiatief, ik ben benieuwd. Het probleem bestaat al zo lang ik hoop dat er door die metingen eindelijk meer misstanden boven water komen.