Het binnenklimaat aangenaam geregeld via kolossale koepels in het dak. Dat gebeurt in het nieuwe gemeentehuis van Lansingerland in Bergschenhoek met de integratie van elektronisch gestuurde ventilatieroosters. De glazen gevels maken het gebouw volledig transparant en laten het licht onder ander via deze koepels de complete centrale hal verlichten.
De roosters, GlasMaxTronic van Duco, zijn ingebouwd op de koepels in het dak van het gebouw en brengen zo rechtstreeks verse lucht van buiten naar binnen. Ze worden aangestuurd door een gebouwbeheerssysteem en gaan alleen open wanneer de temperatuur binnen boven de 23°C uitstijgt.
“De ventilatieroosters hebben dus een spui-functie”, vertelt Arie Burger, contractmanager bij de gemeente Lansingerland die de werkzaamheden aan het gebouw van dichtbij opvolgde.
CO2– metingen
De GlasMaxTronic is geschikt is voor toepassing in situaties waar sprake is van een lichte geluidsbelasting. Een externe IQ-unit zorgt voor de communicatie tussen de roosters en het gebouwbeheerssysteem.
Bovendien zijn er nog meer mogelijkheden en kan het rooster deel uitmaken van een volledig vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem dat ventileert op basis van CO2– en vochtmetingen. Op die manier opent en sluit het rooster zich op basis van CO2, een ideale graadmeter voor het binnenklimaat.
Witte dakbedekking
Tijdens het ontwerp, van Hans van Heeswijk architecten, werd ook duurzaamheid niet uit het oog verloren. Het gebouw maakt gebruik van warmte-koudeoplsag en liggen er zonnepanelen op het dak van de kantoorvleugel.
De witte kunststof dakbedekking zorgt voor een weerkaatsing van het zonlicht, zodat het gebouw niet al te fel opwarmt. Een dikke isolatielaag voorkomt dat er warmte verloren gaat.
Als je streeft naar een gezond binnenklimaat gaat het in eerste instantie om bewust te worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen met een display, stoplichtsignalering (rood boven 1.200ppm) en een geluidsignaal dat klinkt bij overschrijding van 1.400ppm. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie, volstaat veelal het openen van luchtroosters en (extra) ramen. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Een CO2 indicator van SenseAir kost € 150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het voorkomen van gezondheidsklachten (lees: ziekteverzuim) en het verbeteren van de prestaties!