Het ventilatiesysteem van de meeste nieuwbouwwoningen in Nederland werkt vaak onvoldoende. Dat staat in het rapport Gezonde Binnenlucht, uitgevoerd door TNO, in opdracht van Longfonds, Philips, Royal Haskoning DHV en ABN Amro.
Vooral in Nederlandse slaapkamers is de ventilatie vaak niet goed. Het gebrek aan goede ventilatie kan leiden tot slaapverstoring en een productiviteitsverlies tot maximaal 3 procent op de volgende dag. Om deze problemen aan te kunnen pakken, vergt vaak een installatietechnische aanpassing.
Op gas koken
Koken op gas is niet erg bevorderlijk voor het binnenklimaat. Volgens de World Health Organisation (WHO) worden er 20 procent meer luchtwegklachten bij kinderen gemeten dan wanneer er niet op gas gekookt wordt. Met name in luchtdichte woningen waar te weinig geventileerd wordt, is koken op gas een punt van zorg. Dit komt doordat in Nederland 50 procent van de verkochte afzuigkappen als recirculatieafzuigkap wordt verkocht. Na enkele weken verliest het koolfilter zijn efficiëntie en vangt het nog maar 20 procent van de lucht af. Vanuit gezondheidsoogpunt wordt daarom ook aanbevolen om elektrisch te koken.
Ventilatiesysteem in scholen
Niet alleen op de badkamer is de ventilatie onder de maat. Uit het onderzoek blijkt dat op 80 procent van de Nederlandse scholen de ventilatie niet op orde is. Wanneer de ventilatie met 1 l/s per leerling wordt verhoogd, verbeteren de leerprestaties met zo’n 3 procent. Ook leidt een verhoging van de hoeveel CO2 (het gebrek aan ventilatie) tot een verhoging van het ziekteverzuim met 0,5 tot 0,9 procent. Of er ook een relatie is tussen het ventilatiedebiet en de afwezigheid van leraren, moet nog verder worden onderzocht.
Lees hier het gehele rapport.