Ga naar hoofdinhoud

Betonakkoord: meer ‘groen beton’ en 100% hergebruik

Vijftig bouwbedrijven hebben het Betonakkoord ondertekend. Daarmee spreken zij af om samen te werken aan de duurzaamheid, van een meer ‘groen beton’ tot 100% hergebruik van materialen. Dit alles met als doel de CO2-uitstoot fors te verlagen.

Beton is overal. Wereldwijd komt er 10 kilo per persoon per dag bij, en alleen in Nederland al gebruiken we ieder jaar 15 miljoen m³ nieuw beton. De betonketen is daarmee één van de meest invloedrijke sectoren op het gebied van gebouwde omgeving, infrastructuur , werkgelegenheid en milieu. Positief en negatief: Nederlands beton is verantwoordelijk voor 3,7 Megaton aan koolstofdioxide per jaar. Dat is 4% van de industrie en ruim 2% van de totale nationale uitstoot.

Een duurzamere toekomst

Met het Betonakkoord kiest de keten, van opdrachtgever en producent tot realisatie en hergebruik, voor een duurzamere toekomst. “Twee jaar geleden liep de Green Deal Verduurzaming Betonketen af, waarin eerste stappen zijn gezet”, zegt Jeannette Baljeu, voorzitter van het Betonakkoord. “Maar de keten vond dat er meer resultaat te behalen was en nam het initiatief voor verdergaande, concrete afspraken. Die leggen we nu vast in dit akkoord.”

Afspraken Betonakkoord

De belangrijkste afspraken in het Betonakkoord zijn samenwerking en transparantie in de keten, het laten groeien van de vraag naar ‘groen beton’ door duurzaamheidscriteria op te nemen in aanbestedingen, 100% hoogwaardig hergebruik van betonafval in 2030 en in dat jaar ook een vermindering van minimaal 30% CO2-uitstoot ten opzichte van 1990. De intentie voor CO2-reductie volgt het regeerakkoord: -49% in 2030.

Ondertekenaars

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven tekent het Betonakkoord als bewindspersoon namens haar ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast doen nog drie andere ministeries mee: Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Van Veldhoven: “De tijd van maken, gebruiken en vervolgens weggooien is voorbij. En dat geldt straks ook voor beton. Een eindigde aarde kent nu eenmaal geen oneindige hoeveelheid grondstoffen. Dus we kunnen of op zoek naar een tweede of zelfs derde planeet, of werk maken van een circulaire economie.”

Overige ondertekenaars zijn onder andere ProRail en Rijkswaterstaat als opdrachtgevers, Strukton, BAM en VolkerWessels als bouwondernemingen en Cementbouw en VBI als producenten.

Onder leiding van Jacqueline Cramer start de keten met invoering van de maatregelen en monitoring van de voortgang. Na de ondertekening vandaag kunnen ook andere geïnteresseerde partijen zich aansluiten bij het Betonakkoord.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

2 reacties op “Betonakkoord: meer ‘groen beton’ en 100% hergebruik

  • Onlangs gepubliceerd in glossy van BouwCirculair; “Akkoord met BETONAKKOORD? Nou vooruit dan maar. Maar vooruit met wie en hoe snel?” en “Men (het Betonhuis) gaat aan de slag met zaken waarover ik sinds eind jaren 90 praat.”
    Overigens, een groene beton die niet duurzaam is, is niet duurzaam.

  • Onlangs gepubliceerd in glossy van BouwCirculair; “Akkoord met BETONAKKOORD? Nou vooruit dan maar. Maar vooruit met wie en hoe snel?” en “Men (het Betonhuis) gaat aan de slag met zaken waarover ik sinds eind jaren 90 praat.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.