Ga naar hoofdinhoud

Cepezed snapt wat circulair ontwerpen is

Architectenbureau cepezed uit Delft snapt als geen ander waar het op aankomt als het gaat om circulair ontwerpen en bouwen. Dat bewijst het bureau met The Green House, een tijdelijk paviljoen met een vergader- en horecafunctie naast de voormalige Knoopkazerne. Een knappe prestatie waar hergebruik van goed bouwmateriaal op locatie centraal staat.

“The Green House is een tijdelijk paviljoen met een vergader- en horecafunctie. Het is gebouwd op hergebruik en circulariteit. De maatvoering van het paviljoen is bepaald door spiegelrookglasruiten afkomstig van de naastgelegen voormalige Knoop-kazerne.” Zo opent het artikel in de rubriek ‘Methoden & Technieken’ van Bouwwereld 05/2018.

Demontabel bouwen

Het staat er zo eenvoudig: gebouwd op hergebruik en circulariteit en bepaald door ruiten van een voormalige kazerne. En het ís ook eenvoudig, althans, voor een bureau als cepezed en een architect als Ronald Schleurholts. Dit bureau is volgens deze architect van nature al gewend om te denken in gebouwen als droog te monteren bouwpakketten en daarom is demontabel bouwen dan ook niet vreemd.

En precies die vanzelfsprekendheid is voor mij níet vanzelfsprekend maar uitzonderlijk. Want ga maar na: de opdracht was ‘ontwerp een paviljoen met commerciële functies tussen de 200 en 1000 m2 met een gebruiksduur van 15 jaar’, en dat je dát dan direct vertaalt naar een concept waarin je kiest voor toepassing van de spiegelende glaspanelen die aan de borstwering hingen van de glazenwasserbalkons van de voormalige Knoopkazerne. Dat is inventief denken met een hoofdletter I.

Circulair ontwerpen en urban mining

De glaspanelen zijn hergebruikt als gevelbekleding van het paviljoen. De maat van 1150×1500 mm werd daarmee bepalend voor het stramien en de totale maatvoering van het gebouw. Door de panelen liggend toe te passen is het stramien uitgekomen op 6 meter, wat een mooie maat is die ook gunstig is voor vloeroverspanningen in zowel hout als staal. De redelijk fijnmazige draagstructuur helpt ook om een vrijwel funderingsloos gebouw te maken.

Ik denk dat toepassing van bestaande bouwmaterialen in nieuwe situaties het ‘nieuwe normaal’ moeten worden. Dat vraagt een andere manier van denken en ontwerpen, maar architecten als Schleurholts en bureaus als cepezed laten met The Green House zien dat begrippen als circulariteit, urban mining en hergebruik geen loze begrippen zijn die het goed doen op trendy congressen over duurzaamheid, maar bouwstenen die kunnen leiden tot goede, tijdelijke architectuur.

Gerelateerde berichten:

The Green House: Circulair paviljoen ontworpen op herbouw
Paviljoen op Dutch Design Week, gemaakt van geleende producten
Remontabel bouwen met kanaalplaten van VBI
Stappenplan  circulair bouwen
Demontabel hout in gemeentehuis Brummen

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.