Ga naar hoofdinhoud

Gemeentes mogen in 2022 duurzame daken verplichten

Gemeenten krijgen vanaf 1 januari 2022 de mogelijkheid duurzame maatregelen op daken van gebouweigenaren te verplichten. Het gaat hierbij specifiek om pv-panelen en groene daken op industriële en overige gebruiksfuncties. Hiervoor moet de wet Besluit bouwwerken leefomgeving worden aangepast, verwoord in een conceptnota. Reageren op de wet kan door een internetconsultatie. Dit kan nog tot 5 februari 2021.

In 2019 onderzocht minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat al de mogelijkheid om gemeenten meer bevoegdheden te geven om het duurzaam gebruik van daken af te dwingen.

Energieprestatie-eisen

Volgens de nota worden er geregeld grote nieuwe gebouwen gerealiseerd, zonder dat ze hoeven te voldoen aan de energieprestatie-eisen. Dat betekent dat die gebouwen niet verplicht zijn hernieuwbare energie op te wekken. Gemeenten en provincies zien het als een belemmering dat ze geen mogelijkheden hebben om daar aanvullend beleid en regelgeving over te kunnen maken. Na deze wijziging hebben ze deze juridische bevoegdheid wel.

De aanleg van groene daken is niet verplicht volgens het Bouwbesluit, maar deze daken kunnen de effecten van hittestress en/of wateroverlast verminderen. Met ingang van het besluit kunnen gemeenten ook de aanleg van groene daken in bepaalde gevallen verplichten.

Overigens geldt wel dat in beide situaties de gemeente goed moet kunnen motiveren waarom de verplichte maatregel gepast is.

Industrie- en overige gebruiksfuncties

De wijziging heeft betrekking op industrie- en overige gebruiksfuncties, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Overige gebruiksfuncties zijn gebouwen waarin het verblijven een onderschikte rol speelt, zoals parkeergarages of een schuur. Deze gebruiksfuncties vallen, in geval van nieuwbouw, niet onder de energieprestatie-eisen.

De beslissing tot verplichting wordt bij de gemeenten neergelegd omdat niet alle locaties geschikt of noodzakelijk zijn voor duurzaam gebruik, bijvoorbeeld als er al een alternatieve energiebron aanwezig is. Een keuze op rijksniveau ligt volgens de nota dan ook niet voor hand.

Volgend jaar in werking

In de conceptnota staat dat de wijzigingen naar verwachting op 1 januari 2022 in werking treden. Dit is gelijktijdig met de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving.

“Aangezien de wijzigingen in dit besluit op zichzelf bezien geen directe gevolgen voor burgers en bedrijven met zich meebrengen, is geen specifiek overgangsrecht voorzien. Gemeenten kunnen de in dit besluit opgenomen bevoegdheden vanaf het moment van inwerkingtreding inzetten”, aldus het ministerie.

Lees ook:

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.