Ga naar hoofdinhoud

Brandklasse-eis gevels wordt aangescherpt

De brandklasse-eis voor gevels gaat aangescherpt worden. Naar verwachting wordt medio 2022 hiervoor een wijziging van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl) aan de Tweede Kamer voorgelegd. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding van de aanscherping is de brand in de Grenfell Tower van 2017 en het rapport daarover van de Adviescommissie Toepassing en Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften (ATGB). Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft adviesbureau DGMR onderzocht of de huidige brandklasse-eis voor gevels van gebouwen wel voldoende is voor bepaalde risicovolle situaties.

Naar aanleiding van het onderzoek adviseert DGMR de brandklasse-eis voor gevels aan te scherpen voor hoge gebouwen waarin wordt geslapen of verminderd zelfredzame personen aanwezig zijn. In het bijbehorende onderzoekrapport worden aanbevelingen gedaan met betrekking tot de aanpassing van de eisen. Deze aanbevelingen, samen met de aandachtspunten van de ATGB, zullen de basis vormen van een wijziging van de brandklasse-eisen voor gevels in de bouwregelgeving. De aanscherping wordt uitgewerkt in een wijziging van het Bbl. Naar verwachting wordt de wijziging medio 2022 aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Rapport DGMR

Hoe de regelgeving precies aangepast gaat worden, zal nog moeten blijken. Maar volgens Rudolf van Mierlo, senior adviseur brandveiligheid van DGMR en medeauteur van het rapport, zijn er tot nu toe geen signalen dat er veel van de aanbevelingen van het onderzoeksrapport afgeweken gaat worden.

De belangrijkste aanbeveling is een aanscherping van de brandklasse-eis voor gevels van gebouwen van 50 meter of hoger waarin mensen slapen of verminderd redzame personen aanwezig zijn. Voor zorggebouwen en gevangenissen geldt de aangescherpte eis al vanaf 30 meter wanneer er boven die hoogte geen trappenhuis is waarnaar de WBDBO vanuit de buitenruimte 30 minuten bedraagt of wanneer er maar één trappenhuis beschikbaar is.

Brandklasse A2 of onderzoek op grote schaal

Volgens de aanbeveling moet de brandklasse-eis van de gevels in bovengenoemde gevallen aangescherpt worden naar brandklasse A2, met een vrijstelling voor 5% van het geveloppervlak. Dat houdt in dat de toegepaste materialen praktisch onbrandbaar zijn. Als alternatief kan voldaan worden aan de nieuwe eisen door de gevelopbouw van een ontwerp op grote schaal te testen, waaruit moet blijken dat de gevel beter presteert dan de huidige klassering volgens EN 13501-1. “De mogelijkheid tot testen raden wij aan omdat de stap van B naar A2 wel erg groot is”, licht Van Mierlo toe. “De test biedt ruimte voor een tussenstap tussen die twee klassen in. Daarvoor is wel een test op grotere schaal nodig dan de standaard SBI-test (Single Burning Item Test – brandveiligheidstest voor gevel met brand ter grootte van een prullenbak, red.), die test geeft namelijk maar weinig informatie over het gedrag van een gehele gevel bij brand.”

Een andere reden waarom DGMR de mogelijkheid tot testen naast de klasse A2 aanbeveelt, is het feit dat er op dit moment op basis van opgetreden branden nog geen echte aanleiding is om de brandklasse-eis te verhogen naar A2. “Het aantal slachtoffers door gevelbranden in Nederland is tot nu toe erg gering. Maar tegelijkertijd wordt er wel steeds hoger en met brandtechnisch kwetsbaardere gevels gebouwd in Nederland en neemt het aantal verminderd zelfredzame mensen in gebouwen toe. Er is dus weinig bekend over de echte risico’s bij nieuwbouw in Nederland en de toekomst zal dit moeten uitwijzen. Daarom adviseert DGMR om na een bepaalde periode de aanbeveling te herijken op basis van de casuïstiek van branden op dat moment en de ontwikkelingen in de bouw.”

Brandveiligheid en hout

Mogelijk komen er in de nabije toekomst ook nieuwe eisen rondom brandveiligheid en houtbouw. In dezelfde brief meldt minister Ollongren namelijk dat zij het normalisatie-instituut NEN heeft gevraagd om in 2022 na te gaan of de in het Bouwbesluit opgenomen NEN-normen voor brandveiligheid wel voldoende zijn voor de nieuwe toepassing van hout in gebouwen, en of de normen moeten worden aangepast.

Meer weten over brandveiligheid? Kijk dan het webinar ‘Brandveiligheid terug of bestel de Bouwspecial Brandveiligheid in de Bouwwereld-shop.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.