Ga naar hoofdinhoud

Uitstel Bouwbesluit 2012

Minister Donner van BZK heeft gisteravond na overleg met de Tweede Kamer besloten de invoering van het nieuwe Bouwbesluit uit te stellen, zodat gebruikers kunnen wennen aan de nieuwe regels. De parlementariërs plaatsten kritische noten bij de voorgestelde reparaties (het zogenaamde veegbesluit) van het in juni door de Kamer vastgestelde Bouwbesluit 2012.

Donner was met name gevoelig voor het argument dat door de laatste wijzigingen toetsende ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht nog niet voldoende zijn opgeleid om nieuwe plannen goed te kunnen beoordelen. Naar aanleiding daarvan besloot Donner de invoering van het Bouwbesluit 2012 uit te stellen tot 1 april of in het uiterste geval tot 1 juli 2012.

Definitief

De definitieve beslissing laat hij afhangen van signalen uit de bouw. Voor de BNA reden om extra aan te dringen op een zo snel mogelijke invoering. Verdere vertraging leidt tot economische schade bij architecten, die nu al plannen uitwerken op basis van het nieuwe Bouwbesluit.

De BNA gaat ondertussen door met het geven van voorlichting over het nieuwe Bouwbesluit. De door het parlement gevraagde aanpassingen tasten de hoofdstructuur en inhoud van het Bouwbesluit 2012 namelijk niet aan. Zodra de detailaanpassingen bekend zijn zal de BNA zijn leden hierover inlichten. Een definitieve beslissing over de invoeringsdatum valt naar verwachting over 1,5 week.

Bron: BNA.nl

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

5 reacties op “Uitstel Bouwbesluit 2012

  • Vincent van Bruggen

    Degenen die het er op aan laten komen winnen helaas 🙁

  • Uitstel, aanpassingen enz.
    Altijd weer op het laatste moment uitstellen. De markt is er klaar voor en de eigen ambtenaren weer niet!!!! De markt is druk doende om zich bij te scholen met alle extra kosten.

  • Jaap van den Bosch

    @ Ben Bomers
    Weet wat je bedoelt en hoe het voelt, maar zet je maar schrap want er komt het nodige aan, en als je je er tegen afzet, gegarandeert dan leg je het loodje, heb een voorbeeld hiervan gezien, de man was ouder, en vond dat ie al jaren een goede architect was, heeft ook beeldbepalende gebouwen ontworpen in Bussum en omgeving, die ik kon uitwerken, en dat hadden ze maar te respecteren vond ie, maar hij won het niet.
    Als het doorgaat een nieuw deel zijnde het gebouw gebonden milieu profiel, zul je denk ik moeten uitbesteden, is een specialiteit, doe je niet even met een bijscholing, en je zult je straks bij het nieuwe bouwbesluit ook moeten verdiepen in hoe wordt het gebouw straks onderhouden, schoon gemaakt, enz., en daar moet je dan nu veiligheidsvoorzieningen voor gaan bedenken in je ontwerp, en die ook verwerken in je plan, met toevoeging van een document waarop je dit allemaal aan geeft.
    Verder al die veranderingen inhoudelijk op bijvoorbeeld het gebied van brand, ventilatie, enz., is wel heel wat, maar daar moet je geen geld aan uit geven, dat kun je zelf met het oude bouwbesluit er naast je eigen maken, kost je wel tijd, want uit ervaring ik ben daar momenteel ook mee bezig, en dat lukt, kom zelfs fouten tegen, die door de helpdesk van vrom bevestigd worden.
    Je moet dat gewoon zelf doen, of er iemand voor vinden.

  • ing Ben Bomers

    We zouden een vermindering van regels krijgen: Als ik nu bij elkaar op tel wat we de laatste jaren hebben uitgegeven aan scholing dat zet ik daar een grote vraagtekenen bij. Immers het een is nog niet rond of de ander komt er weer aan.Denk maar aan de EPG, de WABO en wat al niet meer komt. Voor mij lijkt dit een goede manier op kleine architecten en ontwerpers kapot te maten. Vorig jaar ik ik ruim 170 uur besteed aan de bijscholing. Wie gaat dit zo langzamerhand betalen. want mijn opdrachtgevers doen dit niet.

  • FvdAa

    Lijkt mij geen goed idee om uit te stellen tot 1 april 2012, want dan denken de meesten dat het een grap is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.