Er moet een uniforme bepalingsmethode komen waarin de som van Global Warming Potential-indicatoren op gebouwniveau wordt gerapporteerd, inclusief de biogene opslag van CO2 door de groei van biobased bouwmaterialen.
De Tweede Kamer heeft daartoe opgeroepen via een motie van ChristenUnie, GroenLinks-PvdA, Nsc en Partij voor de Dieren. Het is een pleidooi voor een tweepuntsscore, waarbij naast de MPG-score, die een indicatie geeft voor alle milieueffecten van een gebouw, ook een score komt die specifiek inzicht biedt in de CO2-impact. Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet hier wat de Tweede Kamer betreft dus mee aan de slag.
“Waar deze motie op toeziet is dat uit de MPG-software niet enkel een eenpuntsscore rolt, maar daarnaast de som van Global Warming Potential-indicatoren en biogene opslag”, aldus een ChristenUnie-kamerlid Pieter Grinwis in een reactie.
Overigens doen instrumentenhouders (bedrijven met officiële MPG-software goedgekeurd door de NMD) dit op eigen initiatief al, zegt Grinwis, “maar zou het goed zijn als het ministerie van Binnenlandse Zaken hier een uniforme wijze voor aandraagt. Dat voorkomt ook – wat we nu tevens zien – dat vele marktpartijen zelf allerlei tools maken om deze data inzichtelijk te krijgen. Wat er nu dus ontstaat is een ‘duizend bloemen bloeien’ principe, maar dan op het gebied van CO2-tools in de markt, met verschillende onderliggende aannames.”
Rapportageplicht MPG
In de huidige MPG-berekening zit al wel een rapportageplicht voor biogene CO2. Dat is de zogenaamde -1/+1 methode: de in biobased bouwmateriaal opgenomen CO2 (+1) komt aan het einde van de levensduur weer vrij bij verbranding (-1), waarmee het netto effect op nul wordt gesteld. Op Europees niveau is besloten om biogeen koolstof uitgedrukt in kg CO2-equivalenten expliciet zichtbaar te maken in LCA’s en vanaf 2021 is dit doorgevoerd in de Nederlandse rapportageregels.
Er hangt op dit moment geen eis aan de mate van biogene opslag, er is enkel de rapportageverplichting. De nu aangenomen motie gaat overigens niet alleen over CO2-opslag in biogeen materiaal, maar over de CO2-impact van álle bouwmaterialen, inclusief de niet-biogene materialen. Grinwis: “Je verandert met deze motie niets aan het feit dat het nu niet meetelt met de MPG, maar stelt enkel een uniforme rapportagewijze vast, waardoor de markt op eigen initiatief deze cijfers kan gaan gebruiken om op te gaan sturen. Hiermee wordt er in de markt appels met appels vergeleken in plaats van dat er nu vergelijkingen zijn tussen appels, peren en mandarijnen.”