Bij het ontwerpen en aanleggen van leidingwaterinstallaties kunnen kleine foutjes grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het drinkwater. Als duurzaamheids- en installatiespecialist van woningcorporatie Ymere weet Yuri Pelser daar alles van. Tijdens het webinar ‘Drinkwaterhygiëne’ van Eisma Bouwmedia behandelt Pelser enkele voorbeelden van fouten waar hij in praktijk tegenaan loopt.
Het webinar is op 24 november van 12.30 uur tot 13:30 uur gratis te volgen.
Plaatsbepaling drinkwaterleidingen
Pelser fungeert bij Ymere als sparringpartner voor het uitvoerende projectteam bij uiteenlopende nieuwbouw- of renovatieprojecten. Bij de plaatsbepaling van drinkwaterleidingen komt hij geregeld ontwerpers tegen die in zijn ogen te praktisch denken en daarbij het veiligheidsaspect nog weleens uit het oog verliezen. ‘Ontwerpers vragen zich vaak af hoe ze leidingen het makkelijkst kunnen laten lopen. Terwijl de centrale vraag moet zijn: hoe kan ik de leidingen zo veilig mogelijk wegleggen?, zegt Pelser.
Ketensamenwerking
De meeste problemen waar hij tegenaan loopt, komen voort uit gebrekkige communicatie. Pelser pleit dan ook voor meer ketensamenwerking waarbij de ontwerpers, bouwers, installateurs en adviseurs vanaf het begin met elkaar om de tafel gaan zitten. ‘De monteur moet weten waarom hij iets op bepaalde manier moet aanleggen en kan op zijn beurt de ontwerper in een vroeg stadium wijzen op mogelijke knelpunten. Dat scheelt uiteindelijk een hoop faalkosten.’
Tijdens het webinar zal Pelser inzoomen op een aantal praktijksituaties waarin fouten bij het ontwerp en de aanleg van waterleidingen werden gemaakt. Om de drinkwaterkwaliteit niet in gevaar te brengen waren hier noodoplossingen nodig. Waar gaat het nog weleens mis en wat doet Ymere hieraan?
Nieuwe NEN 1006
Ook zal Oscar Nuijten praten over de regelgeving, waarbij hij inzoomt op de vernieuwde NEN-1006 norm. Arjan Dorrestijn zal namens Rehau een aantal systeemoplossingen aandragen ten behoeve van vers drinkwater.
U kunt zich hier gratis aanmelden voor het webinar