Ga naar hoofdinhoud

Toegankelijk ontwerpen uit noodzaak

Vroeger was toegankelijk ontwerpen een verplicht nummer vanuit het Bouwbesluit voor architect Ed. Bijman. Hij zag het Handboek Toegankelijkheid eerder als last dan als iets belangrijks. Totdat hij negen jaar geleden door een ongeval een dwarslaesie opliep en in een rolstoel belandde. Dat heeft zijn kijk op architectuur voorgoed veranderd. Nu zet hij zijn ontwerptalent in om de omgeving van mensen met een beperking zo toegankelijk mogelijk te maken.

Architect Ed. Bijman was eind jaren 80 met vier medestudenten oprichter van Heren 5 architecten. Een bureau dat groot werd in de woningbouw. In 2010 telde het bureau ruim 20 medewerkers en was de opdrachtenportefeuille zeer breed.

Juni 2010 sloeg het noodlot toe. Op een personeelsuitje klommen hij en zijn collega’s op de afgezaagde boeg van een rijnaak met een anker eraan die als monument op de kop van de pier van de NDSM-werf in Amsterdam was neergezet. Het leek een mooie plek voor een groepsfoto. Bijman ging zitten op het anker toen het hele gevaarte omviel. Bij die val brak hij zijn rug. Hij hield er een volledige dwarslaesie aan over. Door het ongeval is hij voor de rest van zijn leven aangewezen op een rolstoel.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.