De inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging is wederom uitgesteld. Volgens minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge hebben de lokale overheden nog onvoldoende kunnen oefenen met de nieuwe systemen. De nieuwe datum wordt of 1 oktober 2022 of 1 januari 2023.
De grootste wetswijziging in de bouw ooit zou op 1 juli van dit jaar ingaan. Dit nadat de inwerkingtreding in het verleden al meerdere malen is uitgesteld. De meest recente reden van afstel was de stand van zaken met betrekking tot de ICT. “Er is meer tijd nodig om het Digitale Stelsel Omgevingswet opgeleverd, ingeregeld en stabiel werkend te krijgen”, meldde toenmalig minister van Binnenlandse zaken Kasja Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.
Ook nu blijken de nieuwe systemen een struikelblok voor de invoering van de wetswijziging: “De afgelopen weken zijn er verschillende overleggen geweest met medeoverheden en experts over de invoering van de Omgevingswet. Daaruit kwam naar voren dat er meer tijd nodig is om goed te oefenen met de nieuwe systemen. Die tijd wil ik nemen voor een verantwoorde en zorgvuldige invoering,” aldus De Jonge.
De komende weken zal worden bepaald of de Omgevingswet op 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 in werking zal treden. Lees hier de brief van minister De Jonge aan de Tweede kamer.
Omgevingswet knip in de bouwvergunning
Met de invoering van de Omgevingswet wordt de omgevingsvergunning voor bouwen in tweeën geknipt. Voor het bouwen van een bouwwerk kunnen daardoor twee omgevingsvergunningen nodig zijn: een omgevingsvergunning voor de (technische) bouwactiviteit en een omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit. De initiatiefnemer is verantwoordelijk dat hij beide omgevingsvergunningen heeft.
Lees ook: