Ga naar hoofdinhoud

Geld voor verduurzaming rijksmonumenten

Om ervoor te zorgen dat rijksmonumenten minder energie gebruiken, krijgen 18 rijksmonumenten de komende twee jaar een bijdrage van 10 miljoen voor energiebesparende maatregelen. Het geld wordt toegekend door minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Innovatieve ingrepen

Bij aanpassingen aan gebouwen om ze duurzamer te maken, zijn vaak kostbare innovatieve ingrepen nodig om de cultuurhistorische waarde intact te houden. Het gaat onder meer om de voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden. De gevangenis is niet gebouwd op comfort voor de inwoners en vergt veel creativiteit om het gebouw geschikt te maken voor nieuwe functies en het energieverbruik laag te houden. Met deze extra investering kunnen zij ervoor zorgen dat het gebouw behouden blijft. De voormalige gevangenis zal een belangrijke rol spelen voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018.

Duurzaam met elkaar verbonden

Ook de Hermitage in Amsterdam deelt mee in de subsidie. Na de verbouw bleek dat er meer gebruik werd gemaakt van koeling van de expositiezalen dan van verwarming. Het gebouw kampt hierdoor met een teveel aan opgeslagen warmte. Met de extra investering zullen de Hermitage en de Hortus Botanicus door 425 meter lange buizen duurzaam met elkaar verbonden worden. Het warmteoverschot van museum Hermitage kan zo worden gebruikt voor de planten in de Palmenkas in de Hortus Botanicus.

De andere monumenten die subsidie krijgen zijn: De Josephkerk (Amsterdam), vm HBS Kocatepe (Rotterdam), Duvelhok, Blokhuispoort, Enka Westhal, Nicolaaskerk (Kloosterburen), Landlust, vm Karottenfabriek, Heimolen, Zuidpolder molen, Boerderij te Oostwolde, Molen Hersteller, vm drukkerij Wyt, Westergasfabriek, Boerderij Wayenstein, Kantoor Jongerius, Huis ten Donck.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.