Staalvezelbeton, maar ook hybride gewapend beton, kan zich in een grote belangstelling verheugen. ABT mocht dan ook een groot aantal bezoekers verwelkomen bij een openbare beproeving van twee hybride gewapende betonbalken. In totaal test ABT momenteel 60 van deze balken op zowel dwarskracht als buigsterkte. Er worden balken getest van 300 mm hoog en van 600 mm hoog. De proeven worden uitgevoerd in het Pieter van Musschenbroek-laboratorium van de TU Eindhoven.
Beperkte normregels
Momenteel zijn er beperkte normregels voor hybride gewapend beton. ABT heeft de afgelopen jaren een rekenmodel ontwikkeld en getoetst wat heeft geleid tot het verschijnen van de CUR-aanbeveling 111: staalvezelbeton bedrijfsvloeren op palen. Deze aanbeveling is echter bestemd voor een smalle toepassing. De grootschalige proeven die momenteel worden uitgevoerd, zijn opgezet voor een bredere toepasbaarheid van de rekenregels. Hierbij is het de bedoeling om te komen tot een regelgeving op Europees niveau. ABT paste hybride gewapend beton al eerder toe in onder meer het stadhuis in Weert, de Fontys Hogeschool in Eindhoven en een parkeergarage in Amsterdam. Partijen uit die projecten zijn ook partners bij de beproevingen.
Diverse berekeningen
Voor de beproeving van de balken zijn eerst diverse berekeningen gemaakt. Zo is de belasting berekend volgens de Model Code, die uiteraard van de hoogste zekerheid en maximale veiligheid uitgaat. Ook is vanuit de Model Code de gemiddelde prestatie berekend. Doordat bij staalvezelbeton de hoogste en laagste waardes ver uit elkaar liggen, ligt het gemiddelde fors hoger dan de veilige ondergrens. Ook zijn berekeningen gemaakt met DIANA. Voor de nauwkeurigheid daarvan is vooral de ingevoerde taaiheid van staalvezelbeton van belang. Met de beproevingen is ABT die waarde aan het finetunen om tot steeds betere berekeningen te kunnen komen.