Stichting Living Daylights reikt op 22 mei de Daylight Award uit. Deze tweejaarlijkse prijs voor daglichtconcepten beloont utiliteit- en woningbouwprojecten waarin een optimaal samenspel bereikt is tussen daglicht, kunstlicht en het overige gebouwontwerp. De prijs is in het leven geroepen om architecten en opdrachtgevers te belonen voor hun gerealiseerde daglichtambitie en moet anderen spelers uit de bouwsector inspireren te investeren in daglichtarchitectuur.
Daglicht is één van de belangrijkste bouwstenen van architectuur. Het is onontbeerlijk voor de gezondheid en productiviteit van mensen en kwalitatief verreweg de beste lichtbron. Daglicht is bovendien gratis en de enige écht duurzame lichtbron. Stichting Living Daylights promoot sinds acht jaar een goede toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. ‘Heel essentieel’, zegt Atto Harsta, directeur van de stichting, ‘want nog niet iedereen heeft de essentie van daglicht goed op het netvlies.’
Ambitie
Een goede toepassing van daglicht in gebouwen begint met ambitie bij zowel de opdrachtgever als het ontwerpteam. ‘De laatste jaren zien we wel dat de ambitie over de rol van daglicht in gebouwen groeit. Bij steeds meer gebouwen is nagedacht over hoe dag- en kunstlicht kunnen bijdragen aan een leefbaar en ‘gezond’ gebouw. Maar de rol van daglicht om te komen tot duurzame en meer energiezuinige gebouwen, blijft nog te vaak onbelicht. Vaak zien we dat kunstlicht niet of nauwelijks is afgestemd op het binnenvallende daglicht. Dit betekent dat ondanks het overvloedig aanwezige daglicht het kunstlicht de hele dag verkwistend aan is. Onnodig en ook een verkeerd signaal naar de gebruikers.’
Eerdere winaars
De Daylight Award is eerder uitgereikt in 2008 en in 2010. In 2008 ging de Award naar Cepezed Architecten voor het gebouw Westraven in Utrecht, een complexe en grootschalige combinatie van oud- en nieuwbouw voor diverse diensten van Rijkswaterstaat. Daglichttoetreding is in dit gebouw onder andere gerealiseerd door vijf enorme vides in de vloeren met volledig transparante gevelvelden die vier verdiepingen beslaan. De vides fungeren letterlijk als enorme vensters op de wereld, die niet alleen spectaculaire uitzichten bieden, maar die ook zorgen voor interne en externe oriëntatie.
In 2010 werden voor het eerst de categorieën woningbouw en utiliteitsbouw onderscheiden. In de categorie woningbouw ging de Award naar Border Architecture voor het project AL-Light in Haarlem. AL-Light is een woningbouwproject waarin de woningen, die gesitueerd zijn in een van de smalste straten in de wijk, op uitgekiende manier openheid te geven zonder dat privacy in het gedrang komt. De Award in de categorie utiliteitsbouw ging naar Studio M10, voor hun ontwerp voor de TBS kliniek FPC De Oostvaarderskliniek in Almere. Met de volledige transparante gevels rondom het gebouw en ook in de binnenruimten biedt de kliniek optimale openheid en zorgen de transparantie en optimale benutting van daglicht voor een prettige atmosfeer en veilige werkruimten.
Inschrijving Daylight Award 2012
De inschrijving voor de Daylight Award 2012 is geopend van 1 februari tot en met 30 maart 2012. Gerealiseerde projecten waarin de synergie tussen architectuur, dag- en kunstlicht en gebruik hiervan tot een vernieuwende en vitaliserende invulling van de opgave heeft geleid, kunnen meedingen naar deze prestigieuze prijs. Er zijn twee categorieën: woningbouw en utiliteitsbouw. Inschrijven kan via de website www.daylightaward.nl. Uit de inzendingen worden door een zevenkoppige jury twee prijswinnaars geselecteerd: één in de categorie woningbouw en één in de categorie utiliteitsbouw. De winnaars van de Daylight Award 2012 krijgen een tweejarige wissel award in de vorm van een glaskunstwerk van Han de Kluijver en een geldbedrag van 1250 euro.
De prijsuitreiking vindt 22 mei 2012 plaats tijdens het symposium ‘Groen licht’ op de Floriade 2012 te Venlo. Het symposium staat in het teken van Bouwen met Groen en Glas, en geeft een overzicht van trendsettende toepassingen op dit gebied. Keynote spreker is de Maleisische architect Ken Yeang, een grootheid op het gebied van groen- en daglichttoepassingen en biobased ontwerpen.
De ambitie moet meer beginnen bij de opdrachtgever stelt het artikel, maar die ambitie van de opdrachtgever kan wel eens zijn een heel ingetogen gebouw, en die ambitie zal hij of zij niet verlaten voor wat deze stichting nu stelt, want als je die stichting wat verder uitpluist zie je de lijst met sponsors voorbij komen, en dan is 1 + 1 gewoon 2, wat wil zeggen er zitten de nodige fabrikanten van glas en puien bij, en die staan echt niet te kwijlen bij een (overigens mooie) keramische gevel, want dat is hun handel niet, en zie wie de prijs winnaars zijn, juist ja de gebouwen met beglazing van top tot teen.
Verder kan veel daglicht afhankelijk van het gebruik van het pand ook wel heel vervelend zijn, zoals ik zelf ondervond bij weersomstandigheden van het ene moment felle zon, en dan weer bewolkt, en dat doorlopend afwisselend, het rolgordijn gaat dan hup naar beneden, en verder gebruik je dan kunstlicht, dus veel daglicht binnen, het is maar de vraag of dat zo goed is, en ten slotte de bewering van meer energie zuinige gebouwen, uiteraard als je het licht uit kan doen en gebruik maakt van daglicht is dat onderdeel een besparing, maar wat te denken van de verwarming, en de koel last, met die verwarming kun je misschien nog wat weg strepen in het voor en na seizoen, maar die koellast??, ik denk het niet.
Er zal best enig positief effect zijn op deze zienswijze, maar of het nu alleen maar hallelujah is, daar heb ik mijn vraag tekens bij.