Een kinderdagverblijf in Ermelo is voorzien van een scherm van 9 meter hoge gebogen betonnen panelen met afbeeldingen van bomen. Deze afbeeldingen zijn gemaakt middels een speciale techniek met betonvertrager: Graphic Concrete.
Hierbij worden afbeeldingen middels zeefdruktechniek op rollen speciale folie afgedrukt, maar dan niet met inkt maar met betonvertrager. De betonfabriek legt deze folie onder in een mal en stort er beton op. Door de ontkistingstijd vrij kort te houden, is bij het ontkisten het beton ter plaatse van de betonvertrager nog niet volledig onthard en kan het oppervlak met water worden weggespoten. Daardoor komt de ‘binnenkant’ van het beton – dat wil zeggen: de vaak iets anders getinte onderlaag en toeslagmaterialen – op die plaatsen aan de oppervlakte.
Het gebogen betonnen scherm van 9 meter hoog is ontworpen door architecte Anne Klein Breteler uit Vught en vormt de verbinding tussen bestaande bouw en nieuwbouw van een kinderdagverblijf. Voor de gewenste afbeelding met bomen kwam zij in contact met Compañero uit Utrecht, dat in Nederland de Finse techniek van Graphic Concrete aanbiedt. De folierollen met print in betonvertrager zijn in Finland gemaakt en vervolgens opgestuurd naar Heesakkers Beton uit Veghel, dat de schermen met afbeeldingen geproduceerd heeft.
Foto’s: Compañero