Startup The Urban Jungle Project (TUJP) zet echte bomen op schijnbaar onmogelijke plekken, zoals daken. Omdat de boom in een innovatieve opstelling wordt opgehangen, heeft de boom geen wortelstelsel nodig om stabiel te blijven staan en weegt hij een fractie van zijn normale gewicht. Zo kunnen de bomen van The Urban Jungle Project letterlijk met alle winden meewaaien, zonder af te breken.
Sinds de oprichting eind vorig jaar realiseerde The Urban Jungle Project al vijf van deze zogenaamde ‘urban jungles’. Alphen aan den Rijn, Haarlem, Rotterdam, Rhenen en Voorburg zijn daarmee meer bebost op plekken waar dit voorheen technisch onmogelijk was. De startup verwacht dit jaar minstens vijftien urban jungles te realiseren door heel Nederland.
Steden groener maken
TUJP is een initiatief van boominnovator Stef Janssen, landschapsarchitect Maarten Grasveld en de op een na grootste boomkwekerij van Europa, het Noord-Brabantse Ebben uit Cuijk. Maartens zoon Daan Grasveld werd enthousiast van het vernieuwende concept, zegde zijn baan bij online supermarkt Picnic op en nam het initiatief om de gezamenlijke ambitie te vertalen naar een bedrijf.
TUJP heeft als missie om onze steden groener te maken waar dat nu nog niet kan, meestal op daken die niet op bomen berekend zijn of plekken waar wortels niet kunnen groeien omdat er kabels en leidingen in de grond liggen. Die beperkingen lost de startup onder andere op met ‘dansende’ bomen. De bomen verhogen de leefbaarheid in de stad, houden veel regenwater vast, zorgen voor minder verhitting in warme zomers en zien er ook nog mooi uit.
Boomveer
Sinds begin dit jaar vindt de ingenieuze ‘boomveer’, zoals de initiatiefnemers hun uitvinding ook wel noemen, zijn weg naar de Nederlandse daken. Zo ontstaan er urban jungles op daken of plekken waar weinig of geen ruimte in de grond is, waarna TUJP naast het ontwerp en de realisatie ook het onderhoud op zich neemt. De vondst blijkt een uitkomst voor particulieren, bedrijven en gemeenten die de vergroening zoeken. Grasveld: “Steden willen vergroenen en dat is door ruimtegebrek een uitdaging. Met ons systeem kunnen bomen met kluit en al op daken worden neergezet en verzorgd, zonder om te waaien.”
Van 16,000 kg naar 400 kg
Nadat de boom bij de kwekerij gerooid is, wordt deze met zijn kluit ingepakt in een systeemlaag van voedingrijk substraat. Daarna wordt de boom opgehangen in een constructie waar hij zijn voeding en stabiliteit uit haalt. De boom kan in deze constructie schommelen op de belasting van de wind, waardoor hij zijn wortels niet nodig heeft om stabiel te blijven staan. Middels een slim voedingssysteem wordt de boom automatisch voorzien in zijn behoefte, waarmee het ontbreken van het wortelstelsel wordt opvangen.
Het grondpakket ten opzichte van een boom in de volle grond (ca. 9 m3, 16.000 kg) wordt hiermee gereduceerd tot een kluit met een diameter van 80cm. De totale boom weegt dan inclusief constructie nog maar 400 kg. Hierdoor is de boom te plaatsen op constructies (daken) die niet niet veel extra gewicht kunnen dragen, of openbare plekken (straten, pleinen) waar kabels en leidingen in de grond liggen.
Lees ook: