Het Chinese bouwbedrijf WinSun Decoration bouwt met behulp van een 3D-printer 10 huizen per dag. Dat meldt de Britse International Business Times. De muren bestaan uit lagen van beton die gerecycled bouwafval bevatten. Een woning met een vloeroppervlak van 200 vierkante meter wordt gebouwd voor ongeveer 3.500 euro.
12 jaar en 2,3 miljoen euro
Het heeft de Chinezen 12 jaar en 2,3 miljoen euro gekost om een 3D-printer te ontwikkelen met een lengte van 150 meter. Het bedrijf heeft 77 patenten op de apparaten. WinSun gebruikte de ontwerpsoftware AutoCAD Architecture om het gebouw te ontwerpen. De uitvinders van de 3D-printer rekenden ook uit waar elektriciteitsaansluitingen, ramen en isolatiemateriaal moesten komen om het huis later te kunnen afmaken. Ook in Nederland wordt momenteel veel geëxperimenteerd met 3D-printers, onder andere door Heijmans en DUS Architects, die samen bouwen aan een geprint grachtenpand.
Geprint kantoor
Het kantoor van WinSun zelf komt ook uit de printer. De muren van het kantoor zijn gemaakt met behulp van 3D-printers. De oppervlakte van het kantoor is iets groter dan de geprinte huizen: 10.000 vierkante meter. Het kostte WinSun een maand om met vier printers alle muren af te krijgen.
Foto: WinSun Decorations Design. Bekijk hier meer foto’s.
Chinees bouwbedrijf print huis voor €3.500 van 200 vierkante meter. Kan de bewust duur gehouden opgejaagde bouwkosten maffioso in Nederland een voorbeeld aan nemen.
In het voorstukje staat toch echt 200m2
Innovaties beginnen klein. Interessante ontwikkeling. In Nederland komt zoiets nooit van de grond vanwege regelgeving en een traditioneel ingesteld koperspubliek ‘wij willen beton en baksteen’
@Ruud
Een woning van 20 m2 is in Nederland m.i. niet of nauwelijks mogelijk volgens de regels. Je hebt namelijk minimaal 18 m2 verblijfsgebied nodig, tel daar de minimaal benodigde sanitaire ruimten bij op (minimaal 2,2 m2 voor een gecombineerde badkamer/toiletruimte) en je zit al aan de 20 m2. Vervolgens zul je nog ergens een meterkast kwijt moeten, opstelplaats van de installaties is ook wel handig (maar dat zou eventueel in de badkamer kunnen dan). Met wat creatief afronden van de getallen zou het dus wel passen in 20 vierkante meter, maar dan moet je de term ‘kwaliteit’ niet in de mond nemen. Maar goed, er komt ook ‘made in China’ op te staan. Dus wat dat betreft klopt het wel weer 😉
In het Engelstalige artikel wordt de oppervlakte uitgedrukt in vierkante voet. Ik denk dat daar in de Nederlandse tekst nogal slordig mee is omgegaan: het huis is zeg maar een factor 10 kleiner dan wordt opgegeven. In de commentaren bij de Engelse tekst wordt “huis” overigens wat smalend aangeduid als “schuur”. Ongeveer 20 vierkante meter is voor onze begrippen ook nogal klein voor een woning.