BouwConnect, een nieuwe bouwbibliotheek die eenduidige informatie over miljoenen bouwdelen bevat, is zowel fundament als draagvlak voor BIM. Dat is een conclusie van de initiatiefnemers KPN en De Twee Snoeken na de presentatie eerder deze maand.
Eenduidigheid over definities van onderdelen waaruit een gebouw bestaat, vereenvoudigt de samenwerking in de keten. En door koppeling van systemen zijn gegevens uit verschillende bronnen altijd op het juiste tijdstip en in de juiste vorm beschikbaar.
Codering bouwdelen
Door het bijzondere concept van BouwConnect wordt verwacht dat de bibliotheek snel uitgroeit tot de standaard voor digitale productinformatie in de bouw. Het vernuft van BouwConnect zit in de codering van bouwdelen. Wie een gekozen bouwdeel in zijn software plaatst, krijgt een unieke code meegeleverd met een directe koppeling naar de bibliotheek: de WUID (Warehouse Unique IDentifier).
De gebruiker en alle anderen die binnen het project gebruikmaken van de bibliotheek kunnen dit, ieder vanuit hun eigen applicaties, te allen tijde benaderen. Men is er dus van verzekerd dat altijd sprake is van hetzelfde bouwdeel en dat geleverd wordt zoals het in het ontwerp is bedoeld. Bekijk korte webvideo’s wat bouwpartners van BouwConnect vinden.
Databank
BouwConnect is de enige gestandaardiseerde databank in zijn soort. Op dit moment is de eerste commerciële versie beschikbaar voor architecten en aannemers in de woning- en utiliteitsbouw. De volgende release per januari 2012 bevat ook informatie voor constructeurs en ingenieursbureaus. Daarna zullen de installatiebranche en de gww-sector ook snel volgen.
BouwConnect is een product van KPN en bouwautomatiseerder De Twee Snoeken, de ontwikkelaar van de voorloper van BouwConnect., de Digitale Bouwbibliotheek, die reeds bij duizenden architecten in gebruik is. Naast de databank bestaat BouwConnect ook uit een platform voor projectcommunicatie: het BouwConnect Communicatie Platform. Kijk voor meer informatie en voor de voorwaarden voor het gebruik van BouwConnect op www.bouwconnect.nl.
Voor de redactie van bouwwereld.
Het kon wel eens interessant zijn om hier aan de doelgroepen de vraag voor te leggen, wie maakt hier gebruik van, of denkt hier gebruik van te gaan maken, met inzicht van wat voor instelling, bank, arch.buro, bouwkundig adviesburo, enz.
Wel moet men zich eerst afvragen of het allemaal inpasbaar is op het te gebruiken systeem waar het bureau mee werkt.
Ik ben voorheen ook eens benadert door de 2 snoeken voor toepassing van 1 van hun systemen, de normworm, maar toen ik vertelde dat er met apple macintosh werd gewerkt, kon er niks meer, en wilde men ook dat systeem maar even van tafel vegen, wat dus niet doorging.
Misschien heb ik het mis, maar krijg hier het gevoel als ik het lees, dat dit allemaal voor de echte grote instellingen is, zoals al genoemd KPN, en straks nog een paar banken, die maken een paar mensen hiervoor vrij, en de rest loopt gewoon door bij ze, maar of dit wat is voor de kleinere en middelgrote architectenbureau’s dat vraag ik me af, die worden al horens zien en dol van al die nieuwe regelgeving (bouwbesluit) en overige wetten, duurzaam, milieu, en meer van die ytems waar ze aan moeten voldoen, die komen volgens mij niet meer aan hun werk toe als ze daar allemaal op in gaan.
Revit is ook een mooi voorbeeld, het zag er allemaal echt gelikt uit, vond het zelf toen ik er mee toetste prima om mee te werken, maar toen derden, en dan bedoel ik constructeurs, brandadviseurs, enz. er mee zouden moesten gaan werken, want dat was de uiteindelijke gedachte, bedankte die toch allemaal, want het paste allemaal niet in hun eigen bureau systemen, en zette veel te veel op zijn kop.