Bij de aanschaf van veiligheidsschoenen voor de bouw wordt nogal eens de fout gemaakt dat er bespaard wordt op een goede pasvorm en de juiste sokken. Ik hoor het maar al te vaak aan de telefoon: ”Je hoeft er toch alleen maar mee te lopen?” Fout! Je personeel staat en loopt de hele dag op schoenen, en slecht schoeisel kan gevolgen hebben voor het plezier op én na het werk. Daarom geef ik je graag een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf van werkschoenen voor je personeel.
Tip 1: Meet de lengte én breedte
Alles staat of valt met de juiste pasvorm van de schoen. Het is daarom van belang dat je personeel de schoenen voor gebruik goed past. Bij veel mensen is de ene voet net iets langer dan de andere, dus de maat kan verschillen.
Belangrijk bij het bepalen van de juiste schoenmaat:
• de werkschoen moet buigen waar de voet ook buigt;
• de werkschoen moet passen zonder dat je de voorkant (beschermende neus) raakt;
• eenmaal in de schoen mag de voet niet verschuiven.
Sommige merken en modellen worden niet alleen in verschillende lengtematen gemaakt, maar ook in verschillende wijdtes. Daarom kun je voor een bredere voet of een hogere wreef ook overstappen naar een maatje breder.
Tip 2: Voorkom pijnlijke voeten
Waarom is die pasvorm nou zo belangrijk? Als werkschoenen te groot zijn, gaan je voeten schuiven. Zijn de schoenen te klein, dan gaan ze knellen. In beide gevallen is pijn het resultaat. Slecht schoeisel kan bovendien leiden tot vermoeidheid. Erg vervelend, want er is ook nog een leven buiten de bouwplaats. Maar ook op het werk is het niet geheel zonder risico: vermoeide mensen maken nou eenmaal makkelijker een foutje. Geen prettige situatie voor je personeel, en óók niet voor jou als werkgever.
Tip 3: Draag goede werksokken
Bij werkschoenen moet je vooral niet besparen op goede sokken. Ze dragen bij aan een gezond klimaat in de schoen: ze zorgen ervoor dat voeten warm blijven wanneer het koud is, en koel blijven wanneer het warm is. Dat zit hem in de garens van de sok. Bij de benaming van de sok staat vaak vermeld voor welke weersomstandigheden de sokken geschikt zijn.
Tip 4: Geen zweetvoeten met goed schoeisel
Het is een klacht die ik bijna dagelijks hoor: zweetvoeten in veiligheidsschoenen. De juiste maat en het goed strikken van de veter zorgt ervoor dat de voeten zo weinig mogelijk gaan schuiven. Wrijving resulteert namelijk in zweet. Wrijf maar eens met je handen over elkaar, dan merk je dat die ook beginnen te transpireren. Daarnaast moet de sok het transpiratievocht weghalen bij de voet en uitdampen naar de voering van de schoen. Dit gebeurt met technische holle vezels. De ideale sok heeft daarnaast antibacteriële garen ingebreid. Daardoor krijgen schimmels minder kans zich bij de voet te nestelen en voor vieze geurtjes te zorgen.
Meer over Claudia
Claudia is werkzaam bij de klantenservice van Proforto, een webshop gespecialiseerd in bedrijfskleding. Als klantadviseur beantwoordt zij de meest uiteenlopende vragen en staat zij dagelijks professionals te woord.
TIP! Twee handige producten die veel gebruikt worden op de bouwplaats: inlegzolen tegenzweetvoeten en hat liners tegen helmzweet.
https://www.nosweat.nl/stinkende-werkschoenen/