Ga naar hoofdinhoud

Artpunch met led-verlichting

Met speciale perforatietechnieken is een foto ook in aluminium panelen aan te brengen. VPT Versteeg is er nu in geslaagd om een dergelijk fotopaneel te combineren met egale led-verlichting aan de achterzijde.

Voor de gemeente Capelle aan den IJssel verzorgde VPT Versteeg de engineering, productie en montage van 615 m2 aluminium gevelbekleding op een keerwand langs een buitenspeelterrein aan de Fascinatioboulevard. Deze is deels (64 m2) in ART Punch uitgevoerd. Daarbij wordt een afbeelding gecreëerd door variabele perforaties. Vier foto’s zijn uitgewerkt in de ART Punch gevel, waarachter led-verlichting is geplaatst. Architektenatelier uit Alphen aan den Rijn tekende voor het ontwerp.

Reflecterend paneel

De perforatietechniek om afbeeldingen in aluminium aan te brengen, is al een jaar of tien bekend. VPT Versteeg heeft de techniek steeds verder verfijnd met nieuwe software en nieuwe machines. Ongeveer een jaar geleden werd VPT Versteeg benaderd met het verzoek om voor de keerwand ART Punch met led-verlichting erachter te ontwerpen. Het bedrijf ging daarvoor aan de slag met verlichtingstechnieken uit de reclamebranche, waar gewerkt wordt met egale in plaats van met plaatselijke verlichting, vertelt directeur Peter Moser van VPT Versteeg. Daarbij is aan de achterzijde van het geperforeerde paneel een reflecterend paneel toegevoegd, dat zorgt voor de egale verdeling van de led-verlichting. Aan de hand van proeven is deze techniek steeds verder verfijnd.

Kleurstelling

Behalve de egale aanlichting, is ook de kleurstelling van belang. “Normaliter zie je overdag zwarte gaten in een grijze geperforeerde plaat. Nu zijn dat witte gaten. Dat betekent een inversie van het beeld. En dat moet dan zowel overdag als ’s avonds goed uitkomen.”

“De geperforeerde plaat is hier 2,4 x 1,2 meter. We kunnen maximaal gaan tot 3 x 1,5 meter. Daarboven is de plaat niet meer stijf en vlak genoeg.” De resolutie van de afbeelding is zo hoog mogelijk gekozen, binnen de beperkingen van de plaat. “Als je de resolutie nog hoger maakt, neemt de spanning in de plaat te veel toe.”

Fotografie: VPT Versteeg

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.