NPSP heeft in nauwe samenwerking met studenten en bedrijven een gevel gemaakt van biocomposiet op basis van bermgras, gerecycled toiletpapier en textiel. De panelen worden in Dubai gedemonstreerd op de inzending van TU Eindhovens team VIRTUe aan de Solar Decathlon.
CO2-uitstoot in de bouw wordt met name veroorzaakt door de productie van bouwmaterialen, het transport daarvan naar en het verwerken ervan op de bouw. Daarom was het uitgangspunt voor het biocomposietmateriaal Nabasco® 8010 om zoveel mogelijk gebruik te maken van materialen met een lage CO2-uitstoot die lokaal worden geproduceerd. Op basis van vezels, calciumcarbonaat en hars is een ‘deeg’ gemaakt dat daarna enkele minuten in een warme mal tot een gevelpaneel wordt geperst.
Brandveiligheid van materiaal getest
Voor Nabasco composiet is gebruikgemaakt van vezels van gemaaid bermgras, gerecycled toiletpapier (Recell®), gerecycled textiel, afvalriet en vlas. Het calciumcarbonaat is restmateriaal van het onthardingsproces van drinkwater. De biobased hars is op basis van restmaterialen van de biodieselproductie. Peutz heeft de brandveiligheid van het materiaal getest volgens EN 13501-1 en het heeft hierbij de klasse B-s1,d0 behaald. Het kan dus grootschalig worden toegepast in de bouw. Onderhoud kent door het gebruik van de gekozen combinatie aan grondstoffen en de hoge druk
waarmee geperst wordt, een zeer lage frequentie.
Duurzaam gevelpaneel
De ontwikkeling van het biocomposietgevelpaneel is een nauwe samenwerking tussen NPSP en studenten van TU Eindhoven, Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences en bedrijven AkzoNobel, KNN Cellulose en NewFoss. Het resultaat van het ontwikkelingstraject is een visueel aantrekkelijk, hoogwaardig en duurzaam gevelpaneel, dat sterk en vormvast is en een lange levensduur heeft. Aan het eind van de levensduur kan het materiaal worden vermalen en weer als basisgrondstof in hetzelfde proces worden ingezet, de zogenaamde Circulaire Economie. De panelen worden in Dubai gedemonstreerd op de inzending van TU Eindhovens team VIRTUe aan de Solar Decathlon.
Koelende gevel
De vorm van de gevel is speciaal ontwikkeld voor warme landen, waar de gevel het gebouw erachter moet koelen. De lucht achter de panelen wordt warm, stijgt op en de trek zorgt ervoor dat koele lucht in het gebouw kan worden gezogen. Studenten van HZ zijn momenteel bezig de geveldelen afhankelijk van de temperatuur en zonnestand meer of minder open te zetten voor extra ventilatie.
Solar Decathlon
Aan het project is onder meer meegewerkt door het VIRTUe team van TU Eindhoven. VIRTUe is een multidisciplinair studententeam van de University of Technology Eindhoven dat deelneemt aan de Solar Decathlon Middle East 2018 in Dubai. Het team bestaat uit 52 studenten, voornamelijk van de TU/e, met zowel hoogleraren als studenten van verschillende afdelingen, zoals Gebouwde Omgeving, Industrieel Ontwerpen, Chemische Technologie en Scheikunde, Technische Natuurkunde. De Solar Decathlon Middle East 2018 wordt georganiseerd door de Dubai Electricity and Water Authority en de regering van Dubai in coalitie met het Amerikaanse ministerie van Energie. Universiteiten van over de hele wereld komen bijeen om een op een elektriciteitsnet aangesloten huis op zonne-energie te ontwerpen, bouwen en exploiteren. Het is niet alleen een wedstrijd, het gaat om samenkomen en het delen van kennis van over de hele wereld.
Tekst: NPSP
Fotografie: Hans de Wit/Avans Hogeschool en NPSP