Ga naar hoofdinhoud

Nieuw concept voor groen-blauw dak

Leven op Daken ontwikkelt samen met ZinCo Benelux en AquaCo een groendak met waterbuffering, waterberging en waterreiniging. Door het dak multifunctioneel in te zetten als groen-blauw gebruiksdak alsook voor hergebruik van het gereinigde regenwater (blus-, spoel en sproeiwater), wordt de piekbelasting tijdens heftige buien op het riool sterk verminderd.

Stedelijk waterbeheer

Om groendaken een grotere en wetenschappelijk onderbouwde rol te laten spelen in het stedelijk waterbeheer, is een omslag nodig van groene naar groen-blauwe daken. Recente onderzoeken wijzen de weg naar hoe dit kan worden ingevuld. Leven op Daken stuurt aan op het volledig geïntegreerde gebruik van al dit water binnen de keten van het duurzame gebouw en de duurzame woning met tegelijkertijd de functie: het ontwikkelen van extra biodiversiteit in stedelijke omgeving op het dak en in de gevel.

Begroeide daken, rijk aan biodiversiteit hebben een toegevoegde waarde voor de stedelijke omgeving. Ze vangen fijnstof af, reguleren de temperatuur van het gebouw, verkoelen de stad en zien er mooi uit. Ook houden ze een deel van het regenwater vast, verdampen dit of voeren dit vertraagd af. Dit overtollige water is van essentieel belang om voor hergebruik in te zetten.

Drainageplaat met druppelslang

Het AquaTec AT 45 systeem van ZinCo bestaat uit een drainageplaat met druppelslang die permanent water bergt onder de daktuin. De totale waterbuffering van het systeem op het dak varieert hierdoor van minimaal 65 liter/m² tot wel 225 liter/m². Middels dit systeem kan overtollig water, na reiniging weer worden hergebruikt in de daktuin en kan in detail een enorme besparing doorgevoerd worden in de opbouwhoogte en gewichten van het begroeide dak. Bij een ontwerp van een grasdak (gazon) wordt al 80 kilo/m² en 100 mm opbouwhoogte bespaard. Middels de reguliere en afgekoppelde hemelwaterafvoeren wordt het systeem aangesloten op het reinigingssysteem.

Met schelpen gevulde buffer

Met AquaStore van partner AquaCo wordt overtollig regenwater in een met schelpen gevulde buffer opgeslagen. Zuivering vindt plaats door dezelfde schelpen en een fijn mineraal filtermateriaal. Het regenwater wordt zo geschikt gemaakt voor hergebruik in en rondom het pand. Met deze verfijnde techniek ontstaat water wat voldoet aan het infiltratiebesluit en kan hergebruikt worden als was-, blus- en spoelwater voor toiletten en water via watergeefinstallaties voor tuinen, gevels, vijvers en het begroeide dak.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.