Ga naar hoofdinhoud

Daklicht of lichtstraat: welke vlakke lichtkoepel is de beste keuze?

Er is de laatste jaren een toenemende behoefte aan daglicht. Zowel in woningen en kantoorruimtes als in bedrijfspanden. Hoe meer natuurlijk licht er binnenkomt, hoe groter een ruimte oogt. Bovendien kan het helpen om de energierekening laag te houden en heeft daglicht een positief effect op de gemoedstoestand. Het zal je daarom niet verbazen dat daklichten en lichtstraten stijgen in populariteit. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden en voordelen van de vlakke lichtkoepels.

Lichtkoepel vs. vlakke lichtkoepel

Een traditionele lichtkoepel is bolvormig en geschikt voor platte tot licht hellende daken. De koepel wordt gemaakt van doorzichtig (glashelder of opaal) kunststof. Hierdoor is het licht van gewicht en goedkoop in aanschaf. Toch sluit de bolle vorm niet aan op moderne bouwstijlen en is het minder geschikt voor grote projecten. Daarom zijn er vlakke lichtkoepels ontworpen. In tegenstelling tot traditionele lichtkoepels zijn deze daglichtelementen plat. Het oogt een stuk moderner en het heeft meer toepasmogelijkheden. Bovendien wordt het gemaakt van geïsoleerd vlakglas in plaats van kunststof. De vlakke lichtkoepels zijn onder te verdelen in twee soorten: een daklicht en een lichtstraat. Ook deze zijn geschikt voor een plat tot licht hellend dak.

lichtkoepel

Eigenschappen van een daklicht

Een vlakke lichtkoepel die bestaat uit één ruit zonder onderbrekingen, wordt een daklicht genoemd. De ruit kan vierkant of rechthoekig zijn. Met een maximale breedte van 380 cm zal ieder woonhuis of pand worden voorzien van een zee aan daglicht. Het vlakglas heeft een zeer goede isolatiewaarde en kan daarom goed worden gebruikt bij duurzame bouwprojecten. Het design is strak en de montage erg eenvoudig.

Eigenschappen van een lichtstraat

Een lichtstraat is een vlakke lichtkoepel met 2 of meerdere ruiten. Er is een zogenaamde tussenstijl zichtbaar wat zorgt voor een onderbreking. Deze tussenstijl heeft een belangrijke functie: het maakt het daglichtelement sterker en dus beter bestand tegen fysieke belasting. Hierdoor is er een groter glasoppervlak mogelijk dan bij een daklicht. De maximale breedte loopt op tot 760 cm. Wat betreft vorm is er de keuze tussen vierkant, rechthoekig en een zadeldak. Een zadeldak heeft 2 hellende ruiten die tegen elkaar aan staan en een nok vormen.

Vrijstaand of gevel-uitvoering

Bij zowel een daklicht als een lichtstraat zijn er twee montagemogelijkheden: vrijstaand of met een gevel-aansluiting. Een vlakke lichtkoepel is dus op vele manieren toe te passen. In beide gevallen ligt het vlakglas onder een lage hellingshoek op de opstand. Door deze helling kan vuil en water gemakkelijk wegstromen en blijft het onderhoud beperkt.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.