Ga naar hoofdinhoud

De prefab warmtewingevel

Hoe kun je optimaal zonne- en luchtenergie benutten via één bron voor de verwarming en koeling van een gebouw? Het antwoord is een nieuwe vinding die momenteel bij zes pilotwoningen in Eindhoven en Helmond wordt getest: de warmtewingevel. Dankzij een speciale warmteabsorberende coating op de gevelpanelen wordt optimaal de zonnewarmte geoogst. Via een warmtepomp wordt deze energie gebruikt voor ruimteverwarming en het aanmaken van warm tapwater.

De warmtewingevel bestaat uit prefab warmte-oogstende panelen die zijn geïntegreerd in de gevel, gecombineerd met een efficiënte en duurzame warmtepomp en zonnepanelen op het dak. Het systeem van de warmtewingevel met warmteabsorberende coating is ontwikkeld in een samenwerkingsverband van TNO, prefabbouwer Emergo en AkzoNobel in het kader van het Europese project ENVISION. ‘Geestelijk vader’ van de warmtewingevel is dr. ir. Bart Erich, onderzoeker van responsive materials bij TNO en inmiddels ook werkzaam bij Calosol (spin-off opgericht voor het vermarkten van de warmtewingevel – red.). Via deze spin-off en Emergo wordt het prefab paneel met geïntegreerd buizensysteem geproduceerd en geleverd. Zes woningen uit de jaren 60 en 70 van Woningstichting Compaen uit Helmond en woningcorporatie Trudo uit Eindhoven fungeren momenteel als pilotproject voor dit nieuwe systeem.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.