Ga naar hoofdinhoud

Energiebesparing door spanning te verlagen

Kubie is een nieuw product, dat op een eenvoudige wijze energie bespaart door de spanning in een woning te verlagen. Afhankelijk van de situatie is de energiebesparing 8 tot 15%. Bijkomend voordeel is dat de apparaten een langere levensduur hebben. Het product is momenteel te zien op de Renovatiebeurs, die van 23 tot en met 25 mei in Den Bosch gehouden wordt.

Kubie verlaagt de spanning in huis, en daarmee ook de hoeveelheid stroom. Hierdoor wordt het elektriciteitsverbruik en de jaarlijkse energierekening lager. De mogelijke besparing in een huishouden varieert van 8 tot 15%. De daadwerkelijke besparing is afhankelijk van het voltage dat geleverd wordt in de meterkast (hoger voltage betekent meer potentiële besparing) en de apparatuur dat in huis gebruikt wordt. Het voordeel wordt voornamelijk gehaald uit het verbruik van apparaten zoals wasmachines, drogers, koelkasten en vaatwassers. Op lampen, apparaten met transformators (laptops, telefoons etc.), maar ook warmtepompen, wordt minder energie bespaard.

Langere levensduur apparaten

Naast de lagere energierekening is een ander voordeel van de verlaagde spanning dat de apparatuur en verlichting een langere levensduur krijgen. Bij een hogere spanning neemt namelijk de stroom toe, waardoor er meer warmte vrijkomt. Dit verkort de levensduur van de apparaten. Een lagere stroom is dus voordeliger voor de levensduur. En aangezien al het apparatuur in Europa geschikt moet zijn voor 230 volt, +/- 10%, kan apparatuur bij een verlaagde spanning van zelfs 207 volt nog steeds goed functioneren.

In de meterkast

De Kubie kan eenvoudig in de meterkast aangesloten worden, tussen de hoofdmeter en voor de groepenverdeling in. Het apparaat behoeft geen onderhoud en heeft volgens de producent een levensduur van 30 jaar. Er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar, afhankelijk van de elektriciteitsaansluiting in de meterkast. Het systeem is ook geschikt voor zakelijke grootverbruikers.

Meer informatie is te vinden op de website www.kubie.nl.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

3 reacties op “Energiebesparing door spanning te verlagen

  • Erg leuk artikel!

    Mijn naam is Sonny en ik ben Kubie product advisor bij Power Quality Europe.

    De werking van onze transformator is niet als de traditionele. Wij brengen de spanning EN de stroom omlaag. Hierdoor daalt het kWh gebruik.

    Het klopt inderdaad dat het vermogen iets omlaag gaat, echter zal alle apparatuur normaal werken. Deze moeten volgens Europese maatstaven werken tussen 207 en 253 Volt. Wij brengen de spanning niet lager dan dit.

    Het verschil dat je in de praktijk zal merken is hetzelfde als
    dat jaren geleden niemand heeft gemerkt dat de spanning van 220 naar 230 Volt is gebracht. Toch zijn lampen feller gaan branden en andere apparatuur heeft ook extra vermogen gekregen. Dit heeft niet direct een positieve reactie. Omdat de extra energie ergens heen moet, moeten de destijds gloeilampen sneller vervangen worden, en in bijvoorbeeld een wasmachine wordt dit veel omgezet in hitte (=extra slijtage). Dit zijn de makkelijkste voorbeelden dat bewijst dat een hogere spanning schadelijker is voor huishoudelijke apparatuur.

    @Joost Bakker:
    Het klopt wat je zegt als dit de werking van ons product zou zijn. Echter brengen wij de stroom ook omlaag, waardoor de kans op overbelasting juist verlaagd wordt. Het netwerk wordt dus minder belast dan zonder Kubie.
    Jouw argument over de PV-omvormers is onjuist.Als het zo zou zijn dat een andere netspanning storingen zou geven op de PV-omvormers dan zou iedereen continue problemen hebben. De door geleverde spanning van energiemaatschappijen fluctueert namelijk ook constant. PV-omvormers brengen vormen de gelijkstroom om naar de op dat moment aanwezige spanning. Dit wordt dynamisch geregeld, dus als Kubie de spanning naar 220V terugbrengt zorgt de PV-omvormer er gewoon voor dat de uitgaande spanning hiermee gelijk is. Als dit niet zou werken, dan zou een koppeling van de omvormer met welk elektriciteit netwerk onmogelijk zijn. Net als alle andere apparatuur, moet een omvormer werken tussen 207 en 253 Volt.
    Aangezien wij inmiddels al door vele PV leveranciers zijn benaderd voor een samenwerking kan ik met zekerheid zeggen dat het geen nadelige invloed heeft op PV omvormers.

    @Arno Bronswijk:
    Hopelijk is de bovenstaande uitleg duidelijk, mocht je vragen hebben hoor ik graag van je.

    Voor vragen kunt u graag telefonisch contact opnemen via 06-30730683 of per mail: sonny.dinkelaar@pq-eu.com

  • Joost Bakker

    Als de spanning (voltage) daalt, zal de stroom (ampère) toenemen om aan dezelfde energievraag te kunnen voldoen. Dit geeft hogere warmteontwikkeling en transportverliezen, en kans op kortsluiting. Een energiebesparing van 8-15% betekend in de praktijk dat het apparaat ook 8 tot 15% minder presteert. Ook kan een voortdurend afwijkende netspanning storingen geven in PV-omvormers en het opwekkingsrendement nadelig beïnvloeden.

  • Arno Bronswijk

    Vraagje: als de spanning omlaag gaat en het vermogen behouden blijft gaat bij mij weten de stroom omhoog (P=UxI)waar zit dan de energiebesparing in? Of denk ik verkeerd?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.