Glasweefselbehang is een vrij nieuw behangsoort. Het wordt niet gemaakt van papier, maar van fijne stukjes glasvezel. Deze vezels worden geweven en samengeperst tot een stevig geheel met een mooie structuur. De populairste structuren zijn visgraat-, zigzag-, ruit- en weefselstructuur. Omdat het behang zo sterk is, wordt het vaak gebruikt ter bescherming en versterking van muren. Bijvoorbeeld om scheuren in een gestucte muur af te dekken bij een renovatie. Je kunt natuurlijk ook gewoon voor glasweefselbehang kiezen omdat de look je aanspreekt. Hoewel het behang alleen in het wit verkrijgbaar is, kun je het in iedere gewenste kleur schilderen. Ben je benieuwd hoe je dit het beste aan kunt pakken? Lees dan de onderstaande tips door.
Tip 1: Laat het glasweefselbehang eerst drogen
Als je het glasvezelbehang pas net hebt aangebracht op de muren, moet je het eerst goed laten drogen. Wacht het liefst een dag voordat je begint met schilderen. Zit het behang er al een tijdje op? Maak het dan eerst grondig schoon. Als je hiervoor een vloeibaar product gebruikt, is het natuurlijk ook noodzakelijk om het eerst te laten drogen.
Tip 2: Kies de juiste verf
Niet iedere verfsoort is geschikt om glasweefselbehang mee te schilderen. Maak gebruik van goed dekkende muurverf van een professioneel merk als Sikkens. Vaak is het mooi om te kiezen voor verf met een matte afwerking. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Sikkens Alpha Projecttex verf. Dit is een universele matte muurverf die ook op glasweefselbehang voor een prachtig resultaat zorgt. De verfsoort is schrobvast in klasse 2. Je kunt de geschilderde muren dus voorzichtig schoonmaken als er vlekken ontstaan. Het is mogelijk om de Alpha verf in iedere gewenste kleur te laten mengen.
Tip 3: Breng twee lagen verf aan
Glasweefselbehang heeft vaak twee lagen verf nodig. Afhankelijk van de verf, laat je de eerste laag minimaal 5 tot 24 uur drogen. Daarna kun je pas de tweede (niet verdunde) verflaag aanbrengen.
Tip 4: Maak gebruik van een kwast en roller
Omdat het behang een grove structuur heeft, moet je gebruik maken van een verfroller met een dikke vacht. Voor de randjes en hoeken gebruik je een kwast. Verwijder altijd eerst de losse haren voordat je de kwast in de verf stopt.
Tip 5: Verwijder afplaktape als de verf nog nat is
Maak gebruik van afplaktape van hoge kwaliteit. Deze is namelijk zonder scheuren te verwijderen en zal geen lijmresten achterlaten. Voor het beste resultaat verwijder je de tape als de verf nog nat is.