Ga naar hoofdinhoud

Hoogwaardige gevelvulling met EPS-sandwichpanelen

Op basis van EPS-sandwichpanelen heeft Kingspan Unidek gevelvullende elementen ontwikkeld met een hoge isolatiewaarde, een hoge constructiesterkte en een laag gewicht. Het element kan fungeren als drager van deuren en kozijnen en ook gevelbekleding is eenvoudig te bevestigen.

Kingspan Unidek brengt een systeem voor gevelvulling op de markt onder de naam Unidek SIPS: Structural Insulated Panel Systems. Dit is een sandwichpaneel met een EPS-kern en een beplating van spaanplaat. De samenwerking tussen kern en beplating geeft een sandwichpaneel met een hoge constructiesterkte. De dikte van de kern kan variëren van 126 tot 226 mm. Daarmee varieert de Rc-waarde van 3,5 tot 7,0.

In de kern zijn houten verstijvers van 44 x 44 of 88 x 44 mm aangebracht. Doordat die verstijvers niet doorlopen van binnen naar buiten, zijn er geen koudebruggen en is de isolatiewaarde maximaal. Aan weerszijden van de EPS-kern is een 12 mm dikke spaanplaat P5 bevestigd. Een schroef daarin kan tot een afschuifwaarde van 16 kg worden belast. Dat betekent dat een gevelbekleding van 160 kg/m2 er met 10 schroeven aan kan worden bevestigd.

Schroeven heeft geen nadelige invloed op de bouwfysische prestaties. Doordat Unidek SIPS een dampopen systeem is, worden met schroeven geen dampremmende lagen en dergelijke doorbroken. Damp kan door de spaanplaat en de EPS-kern heen naar buiten. Dit betekent wel dat de buitenbekleding ventilerend moet worden aangebracht, zodat de damp daar kan worden weggeventileerd. “Als je er een dampdichte laag tegenzet zoals bijvoorbeeld bitumen, zul je uiteraard aan de binnenzijde ook een dampkering moeten aanbrengen”, aldus Business Unit Manager Olaf van Vonno van Kingspan Unidek. De gevelvullende elementen worden in principe geleverd met een waterkerende dampdoorlatende folie aan de buitenzijde. Als er steenstrips of buitengevelisolatie wordt aangebracht, blijft deze folie achterwege.

Hoogbouw

Het nieuwe systeem van gevelvullende elementen is geschikt voor utiliteitsbouw en meerlaagse woningbouw. Het is uitvoerig getest voor grote hoogtes, zowel op constructieve sterkte als bouwfysische eigenschappen. Zelfs op een hoogte van 60 meter kunnen de elementen met een Rc van 7,0 nog een vrije overspanning maken van 4,55 meter tussen de bevestigingspunten (stramien of verdiepingshoogte). Daarin kunnen nog raamsparingen van 3,22 meter worden gemaakt.

Kingspan Unidek levert elementen vanwege transport in principe in een maximale grootte van 3,5 m x 6,5 m. Ze worden samengesteld uit sandwichpanelen van minimaal 300 en maximaal 1200 mm breed. Door te werken met kleinere panelen als basis zijn (raam)sparingen te creëren zonder materiaalverlies. Dat is gunstig vanuit oogpunt van kosten en milieu. De panelen worden in de fabriek samengesteld tot elementen, zodat in de bouw zo min mogelijk aansluitingen en hijsbewegingen nodig zijn. De aansluitingen op de achterliggende constructie zijn zorgvuldig gedetailleerd met rubbers en tape, zodat een gegarandeerd goede en luchtdichte aansluiting wordt verkregen.

Een gevelbouwer kan de elementen ook gebruiken als basis voor compleet geprefabriceerde gevelvullende elementen, door ze in de eigen fabriek te voorzien van kozijnen en gevelbekleding. Dit gaat gevelbouwer De Groot en Visser binnenkort doen voor de nieuwbouw van de toren Overhoeks in Amsterdam.

Getest

Unidek SIPS is voorzien van een KOMO-certificering, waarin ook allerlei aansluitdetails zijn opgenomen. “Dat hebben we bewust gedaan om de bouw objectief te garanderen dat het product en de aansluitingen kloppen. Verder sluiten we zoveel mogelijk aan bij de gangbare bouwmethodiek. Ook bijvoorbeeld qua detailleringen van kozijnaansluitingen. Die lijken veel op die van houtskeletbouw.”

De panelen zijn getest op brandwerendheid. Met name brandoverslag speelt een rol bij hoogbouw. In combinatie met een gipsvezelplaat van 12,5 mm kan een brandwerendheid van meer dan 30 minuten worden gerealiseerd. De gipsvezelplaat kan eventueel al in de fabriek worden aangebracht op de elementen, maar dit kan ook achteraf in het werk worden gedaan.

Behalve dat de hoge isolatiewaarde goed is voor het milieu, zijn de elementen zelf dat ook. Kingspan Unidek heeft hiervoor namelijk het DUBOkeur verkregen.

Slimmer bouwen

Kingspan Unidek heeft al in een behoorlijk aantal projecten ervaring opgedaan met het product en heeft er nu een complete nieuwe productielijn voor opgezet. Het bedrijf verwacht dan ook een grote vraag vanuit de markt. “We zien dat mensen door de crisis openstaan voor slimmere manieren van bouwen. Ook de steeds verdere verlaging van de EPC, het verdwijnen van vakmensen in de bouw en de toenemende vraag naar prestatieverklaringen, zijn ontwikkelingen die vragen om andere manieren van bouwen.

Unidek SIPS kan daarin voorzien doordat het een industrieel product is met een laag gewicht, een hoge isolatiewaarde en een hoge constructieve sterkte die een grote ontwerpvrijheid biedt.”

Meer informatie: Kingspan Unidek

Tekstproductie: Henk Wind
Fotografie: Kingspan Unidek

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.