Claassen schilderwerken uit Uden heeft in Rosmalen het standaard isolatieglas van een uitgebouwde twee-onder-een-kapwoning vervangen door FINEO-vacuümglas. Toegepast is een hybride uitvoering van FINEO: het 8 millimeter dikke vacuümglas is gedubbeld met een 4 millimeter Energy N tegenruit. In diktes van 8 tot 24 millimeter is het glas zonder sloop- en freeswerk in de bestaande, klassieke houten kozijnen geplaatst. De isolatiewaarde (Ug) is maar liefst 0,4 w/m2K.
Woningeigenaar Erik Meijer wilde de top van de markt en met FINEO koos hij voor de meest innovatieve ontwikkeling in de glassector van de afgelopen jaren. Maar toen hij hoorde dat ‘nog eens dubbelen’ de Ug-waarde bijna halveert, twijfelde hij geen moment en gaf hij de voorkeur aan een hybride uitvoering. “Veel particulieren kiezen voor verduurzaming van hun woning”, zegt Meijer, “en dan is met het aanpakken van het glas de eerste winst snel gemaakt. Met dit glas ga ik in één klap naar de top van de markt: het isoleert als triple glas maar is dunner dan gewoon dubbelglas, zodat we de klassieke houten kozijnen konden behouden.”
Kosten voor de baten
Meijer (74) is al even met pensioen en verdiept zich na een rijke carrière bij C&A in de geschiedenis van dit familiebedrijf. “Retailers kijken hoofdzakelijk vooruit maar het is goed voor het nageslacht te weten waar je vandaan komt. Het C&A Businessarchief draagt daaraan bij door de geschiedenis van de winkels, de sleutelmomenten en de sleutelpersonen in kaart te brengen.” Zoekend naar een goed alternatief voor dubbelglas stuitte hij op FINEO. Meijer maakte kennis met Claassen, wilde naast de offerte voor HR++ glas toch ook een meerprijs voor vacuümglas en koos uiteindelijk voor een nog beter isolerend product: een hybride uitvoering van FINEO. “Ik ben van huis uit econoom. De kosten gaan nog altijd voor de baten uit, maar met de stijgende energieprijzen worden die baten wel steeds aantrekkelijker.”
De woning in Rosmalen is oorspronkelijk uit 1980 en Meijer heeft er qua oppervlakte feitelijk nog eens een huis tegenaan gebouwd. Het verschil in glassoorten en dikten wordt nu in één klap op het hoogst haalbare niveau gelijkgeschakeld. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in duurzame oplossingen. Om die reden heb ik ook het dak en de gevels geïsoleerd en zonnepanelen geplaatst. Voor een warmtepomp moet ook de vloer worden geïsoleerd en dan moet de parketvloer eruit. Dat gaat niet gebeuren. Met dit glas weet ik dat ik niet alleen enorm bespaar maar ook nog eens het comfort verhoog. De extra investering is flink maar dat geldt ook voor het resultaat.”
FINEO-partner
Claassen Schilderwerken heeft drie takken van sport: naast schilder- en beglazingswerk voert het (meubel)spuitwerk uit. De afdeling Beglazing is gespecialiseerd in het plaatsen en vervangen van alle soorten isolerend dubbelglas. Ook speciale uitvoeringen als isolatieglas met glas-in-lood, zonwerend glas en gecoat glas behoren tot de mogelijkheden. Directeur Roel Diks geeft samen met zijn compagnon Gerard Claassen leiding aan 35 medewerkers.
Claassen Schilderwerken is sinds kort FINEO-partner. Logisch, gezien de vele klanten met klassieke en monumentale panden en het feit dat AGC, de producent van FINEO, al langer glastoeleverancier is. De vraag van Diks of het bedrijf FINEO-partner kon worden lag dan ook voor de hand. “Het positieve antwoord daarop ook”, zegt hij. “AGC is blij met ons vanwege onze expertise en het toeval wilde dat er in onze regio nog geen dekking was. We hebben inmiddels meerdere projecten gedaan en mooie reacties gekregen. Het mes snijdt aan twee kanten. AGC heeft een partner die actief met FINEO bezig is en voor ons is het een product met toegevoegde waarde in een markt waar veel vraag is naar slimme, hoogwaardige oplossingen.”
Zorg en aandacht
In de woning in Rosmalen bevond zich, zowel beneden als op de verdieping, uit de jaren tachtig daterend dubbelglas, dus nog ongecoat. Vanwege tussentijdse renovaties en uitbreidingen was de variatie groot, met name qua dikte van het bestaande glas. De isolatiewaarde (Ug) van gewoon dubbelglas is 2,8 W/m2K, terwijl die van het hedendaagse HR++ 1,2 W/m2K of lager is. Ug is een maat voor de hoeveelheid warmteverlies, dus hoe lager de waarde hoe beter het glas.
In Rosmalen hebben drie glaszetters en twee schilders het werk gemaakt: het vervangen van 150 ruiten met het schilderwerk voortkomend uit het vervangen van het glas.
“Het zijn grotendeels kozijnen met een klassieke uitstraling en die vroegen zorg en aandacht”, legt Diks uit. “Het oorspronkelijke glas was gewoon dubbelglas in samenstellingen als 5(8)4 en 5(12)4. We hebben het werk zo ingemeten dat we het nieuwe glas zonder freeswerk kwijt kunnen. Oftewel: de ruimte optimaal benut zonder te veel te hoeven slopen door de samenstelling van het glas telkens aan te passen. De basis is een FINEO 8, hybride uitgevoerd met een spouw variërend van 6 tot 12 millimeter en een tegenruit van 4 millimeter. Zo kwamen we uit op diktes van minimaal 8 tot maximaal 24 millimeter en Ug-waardes van 0,7 tot 0,4. Dus vier tot zeven keer minder warmteverlies dan het oorspronkelijke glas.”
Hoge thermische performance FINEO
vacuümglas is sinds vier jaar op de markt. Het glas heeft een minimale opbouw van twee glasbladen van elk minimaal 3 millimeter. Daarvan is er één voorzien van een Low-E coating die de warmte terug (naar binnen) reflecteert. De vacuüm spouw is 0,1 millimeter breed. Gelijkmatig over het glas verdeelde micro-spacers voorkomen dat de glasplaten contact maken. Dat is cruciaal want zo behoudt FINEO zijn thermisch isolerend vermogen. In Rosmalen is een 8 millimeter dikke samenstelling toegepast met daar nog eens een ruit tegenaan. FINEO heeft een Ug-waarde van 0,7 W/m2 K, een met triple glas vergelijkbare thermische kwaliteit maar dan met een kwart van de dikte en ongeveer de helft van het gewicht. Wordt het glas als ‘hybride’ product gebruikt voor het maken van isolatieglas voor bredere sponningen, dan is zelfs een Ug van 0,4 W/m2 K haalbaar, zoals in Rosmalen het geval is.
Investering terugverdienen
Het dak en de muren van de woning waren al geïsoleerd. Een goede basis, zo ver als mogelijk. Op zich lijkt het dubbelglas vervangen door HR++ glas dan voldoende, dacht ook Diks. “Maar als je met de huidige gasprijzen rekent, is nog een stap verder een logische keuze. Die investering haal je er in ongeveer tien jaar uit. Onze opdrachtgever had van FINEO gehoord en wilde het. Met alle respect: hij is best op leeftijd, dus mijn reactie was: ‘’Zou je dat wel doen?’’. Om die reden hebben we in eerste instantie HR++ met een dunnere spouw en krypton gasvulling geadviseerd. Van de meerprijs van FINEO schrok hij echter niet en toen ik op een FINEO-partnerdag met het hybride product kennismaakte, wist ik meteen: ‘’Dat is wat voor meneer Meijer’’. Hij deelde mijn enthousiasme. Prachtig om zo met elkaar te sparren en op zo’n mooi resultaat uit te komen.”
Licht, reflectie, geluid en gewicht
FINEO overschrijdt niet alleen de prestaties in thermische isolatie, ook de lichttransmissie (LT), reflectie en geluidsisolatie zijn beter dan die van isolatieglas en triple glas. Heeft triple glas een LT van 74%, FINEO komt uit op 80%. Doordat het glas zo dun is, is bovendien de reflectie lager. Qua geluid zijn die verschillen eveneens groot met een Rw (C;Ctr) van 33 (-2;-6) en Rw + Ctr = RA van 27 voor triple glas, terwijl die waarden voor FINEO respectievelijk 39 (-1;-3) en 36 zijn. Een esthetisch verschil met andere aanbieders is dat de vacuüm evacuatieopening met ‘beschermcap’ in het zichtbare gedeelte ontbreekt. FINEO is een Europees product, loodvrij en kan volledig worden gerecycled. Het wordt ook geleverd in gelaagd veiligheidsglas en zonwerend glas. Andere belangrijke argumenten voor de keuze voor FINEO zijn het lagere grondstof- en materiaalverbruik en het lagere gewicht. Dat heeft grote gevolgen voor het transport, de montage, de kozijnen en het beslag.
De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs, en /of architecten.