Woningisolatie staat de laatste jaren steeds meer in de spotlights. Dat is hartstikke logisch. Isolatie zorgt er namelijk voor dat de CO2 uitstoot van je woning lager is. Dit is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook nog eens voor je energierekening. Voor het isoleren van een huis kun je onder meer steenwol gebruiken. Daarnaast kan ook pir isolatie gebruikt worden voor dit doeleinde. Dit zijn materialen met een goede isolerende werking, net zoals glaswol. Ook glaswol is namelijk een goed materiaal om je woning te isoleren. De afgelopen jaren echter kwam glaswol negatief in de media, het zou gevaarlijk zijn. Maar is dit wel echt het geval? In dit artikel kun je daar meer over lezen. Better safe than sorry, dus vergeet de tips ook niet te lezen.
Wat is glaswol?
Glaswol wordt geproduceerd van gerecycled glas en zand. Het heeft een open structuur waarbij de lucht ingesloten wordt tussen de vezels. Hierdoor kan het geen warmte afvoeren, dus zo ontstaat een isolerende luchtlaag. Glaswol is niet brandbaar, terwijl het ook niet oplosbaar is in water. Bovendien is het eenvoudig te verwerken. Dit tezamen zorgt ervoor dat het een ideaal materiaal is om mee te bouwen. Daarbovenop komt nog eens dat glaswol weinig weegt en je kunt het ook gemakkelijk op maat knippen of snijden. Toch heeft glaswol niet alleen voordelen, er zijn ook negatieve eigenschappen. Tijdens het verwerken van glaswol komen vezels vrij. Bij veel mensen kan dit leiden tot erge irritaties wanneer ze in aanraking komen met de ogen, luchtwegen en/of de huid.
Wat zijn de gevolgen?
Als je werkt met glaswol dan zijn handschoenen ten zeerste aangeraden. Gebruik je deze niet dan krijg je waarschijnlijk last van een vreselijke jeuk en een geïrriteerde huid omdat je in contact komt met de glaswolvezels. Deze vezels zijn zo scherp dat ze de huid binnendringen wat resulteert in rode bultjes en hevige jeuk. Binnen een dag is dit meestal weer afgenomen. Langdurige blootstelling leidt juist tot een droge en rode huid, terwijl pijnlijke kloven en blaren ook op kunnen treden. Bij inademing van de vezels kan dit leiden tot irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen. Langdurig zonder neus- en mondbescherming werken met stoffen als glaswol kan zelfs longfibrose veroorzaken. Het advies is dan ook om een mondneusmasker met minimaal FFP2 classificering te dragen tijdens het werken met glaswol.
Welke voorzorgsmaatregelen kun je treffen?
Als je isolatiemateriaal gaat gebruiken dan is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo is het verstandig om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk vezels vrijkomen als je het glaswol verwerkt. Ook is het van belang om de blootstelling aan glaswolvezels zo kort mogelijk te maken. Daarnaast kun je het beste ingepakte dekens glaswol gebruiken, wat met name het geval is als je het materiaal boven je hoofd gaat gebruiken. Bovendien moet je zorgen voor een goede afzuiging van stof en genoeg ventilatie op de plek waar je bezig bent. Door regelmatig te stofzuigen zul je er ook voor zorgen dat het stof op de grond niet op kan stuiven. Vergeet ook niet de beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals handschoenen, stevige werkkleding, een mondkapje, et cetera.